Nekupujte drahé zdravé potraviny, vyrobte si ich doma

Stravovať sa lacno a zdravo nie je jednoduché. Väčšina kvalitných vecí stojí veľa peňazí, takže mnohí seniori s nízkymi dôchodkami si ich nemôže dovoliť.

08.11.2018 15:32
nákup, potraviny, košík, človek, dôchodca, jedlo Foto:
Ilustračné foto.
debata
Viacerí z nich priznávajú, že kupujú nekvalitné a najlacnejšie potraviny. Nemusia však. Niektoré z nich možno ľahko pripraviť aj doma, a to z jednoduchých lacných surovín.

Celozrnná múka

Kým akciová obyčajná sa dá kúpiť aj po 30 centov, za bio múky človek zaplatí aj 2,30. Kto chce variť a piecť zo zdravšej múky, môže si ju vyrobiť doma. Podľa vkusu a chuti – ovsenú, pohánkovú, jačmennú… Stačí kúpiť príslušné obilniny a kvalitný elektrický mlynček. Zomletú pohánku či vločky stačí potom na zjemnenie pomiešať aj s klasickou polohrubou pšeničnou múkou.

Chlieb

Aj ten sa dá ľahko pripraviť podľa vlastnej chuti, navyše bez éčiek a ďalšej chémie. Ovsený, ľanový, kukuričný, slnečnicový zemiakový… Receptov je neúrekom, rovnako aj semienok na dochutenie. Komu sa nechce babrať s miesením kysnutého cesta, riešením je domáca pekárnička. Aj v nej sa dajú piecť rôzne druhy chleba, podľa chutí a surovín. Príprava je jednoduchá – všetko nahádzať do nádoby, stlačiť správne tlačítko, a – o tri hodinky všetko upečené.

Bryndza

Tá v obchodoch má neraz nízky podiel ovčej zložky. Tá domáca môže byť stopercentná, ako zo salaša. Stačí ovčí syr a soľ. Syr treba niekoľko dní vysušiť v plátennej utierke alebo gáze na vzduchu. Potom ho na mäsovom mlynčeku pomlieť a pomiešať so soľou – na kilo syra 20 gramov soli, každý si to však môže upraviť. Bryndza je hotová. Dá sa skladovať v sklenených fľaštičkách v chladničke, prípadne v potravinovej fólii zamraziť. Chutí fantasticky, pravá salašová.

Jogurt

Recept je známy. Mlieko zohrejte takmer k bodu varu, potom ho nechajte vychladnúť na asi 40 stupňov. Vtedy doňho pridajte biely jogurt, najlepšie kvalitný bio, a prikrytú nádobu nechajte v teple asi 12 hodín. Ak nemáte teraz práve v byte teplo, vyhrejte rúru na 50 stupňov, vložte tam mlieko s jogurtom, po polhodine vypnite a nechajte v zatvorenej rúre spomínaný čas. Potom jogurt môžete dať do veľkej sklenenej fľaše a zatvorený nechať v chladničke. Môžete ho servírovať podľa chuti – s ovocím, džemom, naslano… Okrem peňazí šetríte aj prírodu, minimálne 10 plastových téglikov.

Čaje

Načo kupovať drahé bio bylinkové čaje, keď si môžete sami nasušiť bylinky, prípadne aj ovocie? Teraz je už síce neskoro, do jari či leta je však práve dostatok času naštudovať si čo to o bylinkách – kedy sa ktoré zbierajú, ktorým plody, ktorým listy… A keď dokvitnú snežienky, môžu sa začať výlety do prírody. Na zimu si niektorí ľudia vyrábajú aj pečené čaje, ktoré sa skladujú podobne ako kompóty, tam však treba dať pozor na vysoký obsah cukrov.

(článok vyšiel aj na ahojmama.sk https://ahojmama.pravda.sk/…-clanok.html)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #voľný čas #seniori #domáca výroba