Ďalší film o Dubčekovi by mal vzniknúť k 100. výročiu narodenia

Zhruba dva roky si dávajú tvorcovia na dokončenie nového filmu Ľudská tvár o Alexandrovi Dubčekovi. Film by sa mal striktne držať historických faktov a jeho premiéra je plánovaná na jar 2021.

12.10.2018 14:00
dubcekfilm Foto:
Poľský režisér Krzysztof Zanussi (vpravo) a chorvátsky režisér Lordan Zafranovič sa majú podieľať na príprave nového filmu Ľudská tvár o Alexandrovi Dubčekovi.
debata
Produkčná spoločnosť Leca pracuje na filme už niekoľko rokov, museli však riešiť viaceré problémy. Teraz pokračuje v prípravách s vynoveným tímom.

„Vo februári 2018 som na spoluprácu oslovil svetovo uznávaného režiséra a scenáristu Krzysztofa Zanussiho, ktorý účasť na projekte prijal ako umelecký a odborný konzultant filmu. Keď mi odporučil vybrať si pomocného režiséra zo Slovenska, jednoznačne som sa rozhodol osloviť Ľubomíra Pauloviča, ktorého si vážim nielen ako skvelého herca, ale aj ako režiséra,“ uviedol podľa TASR producent Andrej Antoni Leca.

Hlavným režisérom by mal byť Chorvát Lordan Zafranovič. „Spolupráca Lordana Zafranoviča a Krysztofa Zanussiho predpovedá, že dielo má šancu obstáť aj v medzinárodnom filmovom svete,“ myslí si Leca.

Na dodržiavanie reálnych faktov budú dohliadať viaceré osobnosti. Napríklad bývalý náčelník Správy na zabezpečenie odchodu sovietskych vojsk z Československa Svetozár Naďovič, historici a blízki priatelia Alexandra Dubčeka Ivan Laluha, Pavol Pollák či poslanec Európskeho parlamentu za Smer Boris Zala. Osobnosť Alexandra Dubčeka pomôže pri prípravách filmu dokresliť aj jeho najbližšia rodina.

„Začínal som v spolupráci s dramaturgičkou Jankou Liptákovou, ktorá mi túto tému ponúkla. Vtedy išlo o vytvorenie skôr televízneho filmu. Napísal som scenár, ktorý sa jej veľmi páčil, ten sa odohrával v posledných hodinách života Alexandra Dubčeka, a na základe toho sa odvíjal príbeh. Nebol realizovaný, ale keďže som si naštudoval už dosť dokumentov, tak som v tom pokračoval. Tá téma ma zaujala nielen z hľadiska osobnosti Dubčeka, ale aj informácií, čo sa vlastne udialo u nás, pretože som to zažil ako tínedžer, následne normalizáciu, čiže moju generáciu to veľmi poznačilo. Z počiatočného odsúdenia ruskej agresie som sa dostával k materiálom aj pohľadom z inej strany, musel som ako autor skúmať aj pozíciu tých ľudí, ktorých som nenávidel, pochopiť veľmocenskú politiku,“ povedal pre TASR scenárista a spoluautor námetu Karol Hlávka.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #dubček #prípravy #100. výročie narodenia