Knihovníci chcú penzistov prilákať do knižníc

Veľa penzistov tieto zariadenia navštevuje a knihovníci, riaditelia knižníc či sociálni pracovníci z rôznych zariadení sa preto radili, ako pracovať s touto skupinou obyvateľstva.

23.09.2018 15:00
knihy, knižnica Foto:
Knižnice sa snažia prilákať aj seniorov.
debata

Podľa lektorky workshopu Zlaty Houškovej, ktorá je členkou českého Zväzu knihovníkov a informačných pracovníkov, mnohé knižnice vedia, ako prilákať aktívnych seniorov, aby sa zúčastnili podujatiach, ktoré pre nich pripravujú. „V tomto ohľade majú výhodu tí, ktorí sú registrovanými čitateľmi,“ poznamenala.

Druhou kategóriou sú ľudia uzatvorení v domácnostiach, ku ktorým je ťažko sa dostať. Jednou cestou sú médiá a druhou blízki, ktorí knižnice navštevujú a vedia im podať informáciu, aké aktivity sa pre nich chystajú. „Nerobím si ilúzie, že by sme do knižnice dostali všetkých seniorov, ale časť sa ich tam takto dostáva. Niektoré knižnice začínajú aj s aktivitami pre seniorov, ktorí už určite neprídu k nim a chodia za nimi napríklad do seniorských domovov,“ priblížila s tým, že je to zatiaľ v začiatkoch.

Knihovníci diskutovali o tom, aké majú seniori problémy, ako na ne môžu knižnice reagovať a o príkladoch dobrej praxe.

Celoslovenský workshop o práci knižníc so seniormi pre knihovníkov vznikol v rámci projektu Komunitná knižnica, ktorou je už niekoľko rokov aj tá vranovská. „Robíme niekoľko podujatí pre seniorov. Hlavnou z nich sú tréningy pamäti,“ priblížila Marianna Majzlíková, ktorá je zodpovedná za podujatia v Hornozemplínskej knižnici. Spomenula tiež mozgové džogingy, počítačové kurzy, stretnutia so spisovateľmi či kurz nemeckého jazyka. „Potom pre nich robíme ateliér duše, čo je súťaž v prednese poézie,“ uzavrela.
debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #penzisti #knižnice