Hudobníkovi Dežovi Ursinymu odhalia pamätník

Sochárka Mira Podmanická finišuje s dokončením pamätníka slovenskému hudobníkovi skladateľovi a spevákovi Dežovi Ursinymu. Ten bude slávnostne odhalený v sobotu 29. septembra aj s pestrým niekoľkohodinovým kultúrnym programom v bratislavskej Dúbravke.

22.09.2018 14:00
Dežo Ursiny Foto: ,
Dežo Ursiny zomrel v máji 1995, keď mal 47 rokov.
debata

Z dvoch predložených umeleckých návrhov kultúrna komisia miestneho zastupiteľstva v Dúbravke schválila objekt s názvom Listovanie. Ten symbolizuje knihu, na kovových stranách sú informácie o Dežovi Ursinym a výber z textov jeho piesní.

„Pamätník je z nerezu a ocele, ktorá bude cielene hrdzavieť, aby to prechádzalo určitým procesom. Je vysoký vyše dvoch metrov a váži okolo pol tony. Je to moje najväčšie sochárske dielo,“ uviedla Podmanická.

Objekt bude inštalovaný v blízkosti Ursinyho bytu na Fedákovej ulici. Tam od roku 1976 býval, tvoril, hral, písal, venčil psa Havrana a v roku 1995 zomrel. Jeho piesne však žijú ďalej v tvorbe, knihách, hudbe, filmoch a spomienkach.

„Na Ursinyho odkaz má upozorniť pamätník aj podujatie s názvom Spomienka na Deža, ktoré bude jeho odhalenie sprevádzať. Naplánované je na sobotu, v posledný víkend nedožitej Dežovej sedemdesiatky,“ zdôvodňuje podujatie jeden z iniciátorov projektu, člen kultúrnej komisie Juraj Štekláč.

Vytvorenie pamätníka a Spomienku na Deža podporila mestská časť Dúbravka, Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Podujatie patrí k dozvukom Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pamätník #Dežo Ursiny #spomienkový večer