Pozrite si kópiu svätoštefanskej koruny na Zvolenskom zámku

V priestoroch zvolenského zámku vystavia vernú repliku svätoštefanskej koruny. Bude to v rámci výstavy o otcovi Európy - Karolovi Veľkom, ktorá sa začína dnes a potrvá do 9. decembra.

14.09.2018 11:00
Zvolenský zámok Foto:
Zvolenský zámok
debata
Okrem kópie koruny, ktorej originál bol na zámku uložený v rokoch 1619 – 1621, výstava prináša aj množstvo historických exponátov. Na jej príprave sa podieľali odborníci z Belgicka, Česka, Francúzska, Holandska, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Slovenska, Slovinska a Talianska.

Pre potreby zvolenskej výstavy bola spracovaná nová časť venovaná strednému Slovensku s akcentom na Zvolenskú kotlinu a na mesto Zvolen. „Venujeme sa historickým regiónom Hont, Novohrad, Gemer, Malohont, Zvolen a Tekov so zreteľom na počiatky mesta Zvolen,“ priblížil Peter Baxa z Pamiatkového úradu, ktorý je hlavným organizátorom.

Výstava je na jednej strane zameraná na obdobie 9. 11. storočia, teda obdobie európskeho včasného stredoveku, keď vzniká súčasná Európa. Zároveň sa snaží poukázať na spojítka tohto obdobia so súčasnosťou.

K najzaujímavejším exponátom patrí kolekcia nálezov z okolia Nitry z obdobia 9. a 10. storočia, kolekcia šperkov z hrobových výbav z Pražského hradu, z hradiska Libice a slávny kniežací hrob zo Zemplína. Z lokálneho dedičstva vystavujú súbor exponátov z Pustého hradu, hradiska v Môťovej a včasnoslovanských sídlisk zo Zvolena a regiónu.

Súčasťou výstavy bude aj sprievodný program, napríklad cyklus prednášok pod názvom Výpravy do čias barbarskej Európy či animačné programy a tvorivé dielne pre školy a rodiny s deťmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #história #Zvolenský zámok #Karol Veľký #svätoštefanská koruna