Med sa tohto roku vydaril, včelári sa pripravujú na zimu

Tohtoročný včelársky rok si majstri v odbore pochvaľujú. Museli si síce zvykať na nové teplotné podmienky, napriek tomu však rok oproti minulým označujú za nadpriemerný. A med za kvalitný.

10.09.2018 16:32
Včelí med Foto: ,
Včelí med s plástom.
debata
Včelár Jozef Tomčák zo Sedlísk vo Vranovskom okrese sa remeslu venuje s prestávkami viac ako 30 rokov. Tento rok je podľa neho špecifický. „Zima trvala dosť dlho. U nás boli prvé jarné prelety až okolo 20. marca, čiže zhruba o mesiac neskôr, ako je zvykom," vysvetlil. Zima skončila až koncom marca, no neprešla do jari, ale do leta. To znamenalo, že začalo všetko kvitnúť naraz.

Prvý jarný med preto vytáčal oproti iným rokom o tri týždne skôr, no vyšiel, ako hovorí, celkom dobrý. Vydaril sa aj agátový med, ktorý tiež bol hotový o niečo skôr – zvyčajne sa vytáčal v polovici júna, v tomto roku už koncom mája. Včelársky rok ukončil Jozef Tomčák slnečnicovým medom v polovici augusta.

Jednotlivé medy sa od seba odlišujú chuťou aj farbou. Prvé medy najrýchlejšie kryštalizujú, preto sa pri nich využíva aj metóda pastovania. Konzument ich tak dokáže jednoduchšie naberať. „Všetky medy sú dobré, lebo včely ho robia s láskou," dodal Tomčák.

Stará sa o 50 včelích rodín. Pred zimou ich už zakŕmil, aby boli včely pripravené na jarný rozvoj a výchovu ďalšej generácie.

Keďže bol tento rok nadpriemerne teplý, bolo málo peľu, a to v porovnaní s minulým rokom o 60 až 70 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #med #hobby #včelár