Topoľčianky chcú oslavovať v krojoch

Topoľčianky, známe nádherným zámkom, žrebčínom, zubriou zvernicou i výborným vínom oslavujú 725. výročie prvej písomnej zmienky. V sobotu, 8. septembra obec pozýva na stretnutie do zámockého parku. Na počesť výročia sa tam bude konať veľká akcia, Festival tradičných remesiel a chutí, Folklórne slávnosti a Vinobranie.

06.09.2018 11:00
Topoľčianky, kaštieľ , zámok Foto: ,
Topoľčiansky zámok.
debata

Obec návštevníkov vyzýva, aby prišli na podujatie v krojoch.

O pol druhej popoludní prejde niekdajším slávnym župným mestom alegorický sprievod od zámku do centra obce. Tam zaznejú slávnostne príhovory a program bude pokračovať Folklórnymi slávnosťami s vystúpeniami folklórnych súborov z regiónu a vinobraním.

Na svoje si prídu i pamätníci, zaspomínajú na niekdajšie remeslá, pričom historickú a slávnostnú atmosféru majú zvýrazniť práve spomínané kroje.

Pre deti bude pripravené skautské mestečko s rôznymi disciplínami, vozenie sa na ťave a poníkovi, tiež výstava domácich zvieratiek, ŠaŠo Remeselník, Sokoliar Tomáš či tvorivé dielničky s korálikmi.

Prvá písomná zmienka o Topoľčiankach pochádza z roku 1293, spomenutá bola v listine majetkov Nitrianskej kapituly ako Topolchen parvum. Prameň z roku 1318 ju pomenúva ako Kywstopolchan a v ďalších storočiach ju nazývajú podobne. Údaj z roku 1773 hovorí o Malých Tapolcžanoch a v roku 1808 sa objavil názov Malé Topolčany. Od 19. storočia sa začal používať dnešný názov Topoľčianky. História obce je spojená so sídlom starého hradu, pevnosti a neskôr klasicistického kaštieľa, ktorý sa od roku 1923 stal letným sídlom prezidentov. [* clanky=„suvisiace“ | nazov=„Čítajte viac“ | layout=„center“ | pocet=„3“ *

debata chyba
Viac na túto tému: #oslava #vinobranie #tip na víkend