Bardejovský jarmok v duchu cechu pivárov

Obchodníkov, remeselníkov a návštevníkov privíta vo štvrtok (23. 8.) popoludní 667. ročník historického a 47. ročník novodobého Bardejovského jarmoku.

23.08.2018 10:13
pivo, vyroba, chlap, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa organizátorov ide o najstarší historický jarmok na Slovensku.

„Štvordňový program sa začína vo štvrtok slávnostným otvorením o 16. h a končí v nedeľu 26. augusta o 22. h večer. Tohtoročný jarmok je v duchu cechu pivárov, výrobcov piva, ktorý je piatym, historicky najstarším bardejovským cechom. Tento rok sa nám predstaví veľmi kvalitný domáci pivovar, ktorý bude podľa historického receptu ponúkať dobré nepasterizované pivo. V Bardejove sme štedrí, preto rozdáme 770 pív. Bardejov sa tohto roku dožíva svojej takej jubilejnej sedmičky trikrát. Máme 770 rokov od prvej písomnej zmienky o Bardejove v tzv. ipatijevskom letopise,“ uviedol pre TASR vedúci oddelenia kultúry Mestského úradu v Bardejove Martin Choma.

„Okrem toho, že čakáme množstvo oficiálnych vzácnych hostí, naše pozvanie prijalo aj 13 partnerských miest z okolia, ktoré každoročne zavítavajú v tento posledný augustový týždeň do Bardejova na partnerskú návštevu,“ povedal Choma. Podľa jeho slov majú pre návštevníkov pripravených niekoľko noviniek. Predstaví sa i viacero folklórnych súborov, hudobných kapiel a domácich a zahraničných umeleckých telies.

„Tento rok je trošku taký nevšedný, lebo máme na bardejovskom námestí krásne historické osvetlenie, ktoré vo si vo večerných hodinách od 22.00 h budú môcť návštevníci jarmoku popozerať. Máme takisto aj veľkú tribúnu, akú ešte Bardejov nemal na námestí. Všetci, ktorí prídu za zábavou, si môžu vychutnať skupinu Boney M, ale nie revival, originál, ktorá sa predstaví v nedeľu. Máme v programe Iné Kafe, Kaliho, Ega, Folklórny súbor Topľan, ,vychytávky', ktoré keď niekto príde do Bardejova, určite mu ulahodia,“ priblížil Choma.

Organizátori očakávajú viac ako 500 predajcov vrátane remeselníkov, ktorí budú situovaní v uličke remesiel.

debata chyba