Preletí tisícky kilometrov kvôli Hudobnému letu

Už 53. raz preletí pani Marta tento rok tisícky kilometrov, aby sa zúčastnila všetkých koncertov Hudobného leta vo svojom rodnom meste, Trenčianskych Tepliciach.

22.08.2018 14:59
debata
Foto: Karin Šandorová
HL3
Foto: Karin Šandorová
HL2

Väčšinu roka trávi na inom kontinente so svojimi deťmi a vnúčatami. Festival chce navštevovať až do svojej stovky. Tento rok sa koná už 73. ročník tohto najstaršieho festivalu vážnej hudby v strednej Európe.

Hudobné leto bolo vždy považované za vrcholnú kultúrnu udalosť mesta. V súčasnosti sa otvára širšej vekovej kategórii, no festival navštevujú stále aj generácie, ktoré si pamätajú jeho začiatky a pompézne obdobia.

Pani Marta navštevuje Hudobné leto už od roku 1966 a vždy má rezervované to isté miesto na sedenie. Festival je pre ňu významný z viacerých dôvodov. Milovala spev a tanec a sama sa dostala na pódium podujatia. Vďaka vystúpeniam na Hudobnom lete sa dokonca zoznámila so svojím manželom, s ktorým trávi prevažnú časť roka na inom kontinente. „Rada som spievala, tancovala, milujem ľudí, tak som sa tu zoznámila s mnohými, ktorí milujú kultúru. V terajšom Kursalone sme s manželom mali dokonca svadbu. V 70-tych rokoch som odišla najskôr do Spojených štátov. Chcela som sa pozrieť ako sa tam žije, navštíviť svojich priateľov a príbuzných. Ale do Teplíc som sa vrátila, pretože toto mesto je pre mňa domov. Veľa som cestovala, ale žila som tu. Ale moje rodné mesto je len jedno na svete. Teraz som síce veľkú časť roka v zahraničí, no stále sa sem vraciam,“ povedala.

Foto: Karin Šandorová
HL1

Staré fotografie zobrazujú pompéznosť podujatia a noblesne oblečených ľudí. Pani Marta to tak cíti dodnes. „Ctím si umelcov, podujatie a organizátorov. Chodím v dlhých šatách, lebo tak to tu bolo. Spoločnosť tvorili lekári, právnici. Bol tu červený koberec, dámy chodili v dlhých večerných róbach a páni v smokingu alebo dokonca fraku. Prichádzala sem noblesa z Teplíc a okolia. Aj dnes na koncertoch stretávam celé rodiny, ktoré prišli vzdať úctu a pozrieť sa na umelcov. Tým, že sa elegantne oblečiem, vzdávam úctu hudobným majstrom a organizátorom.“

Už na prvom ročníku festivalu v roku 1937 vystupovali na podujatí komorné združenia z Prahy, Atén, Ríma, Viedne, Bruselu, Sofie, Budapešti, Drážďan, Berlína a, samozrejme, Slovenska. Hudobné leto privítalo Manzerovo kvarteto alebo Spevácky zbor slovenských učiteľov s dirigentom Milošom Ruppeldtom. Súčasťou bol klavirista a hudobný skladateľ Rudolf Macudzinski, vrcholnou udalosťou bola v prvom ročníku Sonatína od Eugena Suchoňa. Navštívili ho aj skladatelia veľkých mien ako Mikuláš Schneider-Trnavský či Karol Elbert. Aj ďalších ročníkov sa zúčastnili napríklad Orchester Slovenského rozhlasu s dirigentom Františkom Babuškom a Michalom Knechtsbergom, Véghovo kvarteto z Budapešti, viedenský sólista z La Scala Tancredi Pasero, od roku 1950 takmer pravidelne až dodnes Slovenská filharmónia.

Foto: Karin Šandorová
HL

„Spomínam si na operu, operetu z Prešova či Košíc. Chodili sem významné ansámble. Keď spievala Anka Starostová Madame Butterfly, všetkým sa podlamovali kolená. Hudobníci zo Štátneho komorného orchestra Žilina, ktorí tu tento rok vystupovali, boli vtedy študenti. Toľko mojich študentiek bolo do nich zaľúbených. Tento rok som sa tu s nimi rozprávala. Je to už toľko rokov, ale hovorím, že vyzeráme všetci stále veľmi dobre,“ spomína pani Marta s úsmevom. Festival klasickej hudby pravidelne hostil predovšetkým českých a slovenských umelcov. Na tradíciu nadväzuje aj dnes, čím zároveň vzdáva úctu Československu a jeho 100. výročiu.

„Chodím na všetky koncerty, pretože chcem vedieť, čo iných ľudí baví. Aj keď nie všetky koncerty sú v súčasnosti podľa môjho vkusu, ale sme rôzni. Nezavrhujem podujatia, ak ma nebavia. Preto chodím na všetko. Len na základe toho, že som bola aj na minulých ročníkoch viem porovnať, zhodnotiť. Napríklad Simonu Martausovú milujem, aj keď to nie je klasika.“ Ľudia sa jej pýtajú, ty sem stále chodíš? "Ja im odpovedám: áno stále sem chodím a kým budem žiť, tak sem budem chodiť a sedieť na tom istom mieste.“

Foto: Karin Šandorová
HL4

V 60. a 70. rokoch ľudia žili v Trenčianskych Tepliciach od rána do večera, čo sa mesto snaží navrátiť. Spoločenský život sa odohrával v Kursalone. „Pracoval tu čašník Bandi, ktorý rozosmial celé osadentstvo. Pamätám si, keď prvýkrát prišiel Peter Dvorský. Tých ľudí, čo chodia dnes si pamätám ako mladých. Bolo mi tu dobre. Žili sme spoločenským životom. Park bol plný, lavičky boli plné. Dnes je to trochu iné. Je to ale životný štýl. My si možno povieme že to nie je ono, ale mladí ľudia žijú iným štýlom ako my, asi to tak má byť,“ dodáva pani Marta.

Hudobné leto vyvrcholí 6. septembra, kedy bude ukončené záverečným koncertom so Slovenskou filharmóniou. Vstupenky na vystúpenie si môžete zakúpiť na www.hudobneleto.sk.

O festivale

Festival Hudobné leto sa prvýkrát konal v roku 1937 a jeho charakter sa menil s meniacim sa režimom od prvej republiky cez vojnové obdobie a socialistickú éru až dodnes. Svojou históriou, tradíciou a kvalitou prerástol regionálny rozmer a stal sa súčasťou slovenskej hudobnej kultúry. Festival bol pravidelne miestom premiérových uvedení diel slovenských skladateľov. V roku 2009 to bola, napríklad, premiéra skladateľa Iľju Zeljenku, v roku 2010 Mariána Lejavu. Pravidelne hostil aj zahraničných interpretov. ​ Aj vďaka podpore ministerstva kultúry SR sa zachovala historická a umelecky hodnotná tradícia tohto podujatia a festival sa stal neoddeliteľnou súčasťou kúpeľného mesta a obohatením kultúrneho života mesta a celého regiónu. V súčasnosti sa festival Hudobné leto považuje za najstarší festival vážnej hudby v strednej Európe.

debata chyba
Viac na túto tému: #trenčianske teplice #koncerty #Hudobné leto