V Košiciach predstavia Slovenský poklad

Návštevníci Slovenského technického múzea si od piatku 8. júna môžu prezrieť novú výstavu Slovenský poklad - najstaršie opálové bane na svete.

07.06.2018 13:59
opálové bane Foto:
Uhorský hunt, vozík na lyži, ktorý dvaja baníci tlačili a jeden ťahal.
debata

„Výstava je zameraná na dejiny, ťažbu opálu, spracovanie Slovenského opálu a súčasnú ťažbu v Slovenských opálových baniach. Slovenské opálové bane sú svetový unikát, ale máloktorý Slovák vôbec vie, že takýto nesmierny poklad na Slovensku existuje. Poslaním našej spoločnosti je zachovať toto dedičstvo po našich predkoch pre ďalšie generácie a priblížiť banskú históriu deťom, žiakom, študentom, ako aj širokej verejnosti vo forme tejto výstavy,“ povedal generálny riaditeľ Slovenských opálových baní Ivan Kopor.

Výstava je zložená z dvoch častí. V prvej, ktorá sa začína rokom 1880 a končí 1922, je dominantným predmetom pôvodná dosková dráha z roku 1830, ktorá slúžila ako chodník pre uhorský hunt. Ten slúžil na vyvážanie materiálu z veľmi dlhých štôlní. "Štyri drevené kolieska na dvoch železných oskách ukotvené železnými kolíkmi pri pohybe tak vydávali zvuk, ktorý pripomínal štekot psov. Tak vznikol názov hunt,“ povedal Jozef Čurík zo Slovenských opálových baní.

Návštevníci si tu môžu prezrieť aj ďalšie dobové nástroje ako kladivo, želiezka, vrtné tyče, výbušniny, skalné kliny viacerých druhov, prebíjacie tyče, kovové páčidlá, železný sochor, motyku, lopatu, vedro, drevené korýtko či pletené koše.

Výstavu si možno pozrieť v budove Slovenského technického múzea v Košiciach na Hlavnej 88. Výstava bude sprístupnená do 15. júla 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Slovenské technické múzeum #OPAL