Tri tipy pre jarnú záhradu

S prichádzajúcim jarom sa mnohí ľudia začínajú presúvať z pohodlia domova do svojich záhradiek. Pozrite si, ako si môžete na jar v záhrade uľahčiť prácu.

23.03.2018 09:18
jar, záhrada, tráva Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako zasadiť zeleninu do riadkov

Každý by chcel mať zeleninu zasadenú v úhľadných riadkoch. Namiesto špeciálneho náradia môžeme na vytvorenie riadkov použiť aj obyčajné hrable a kúsok tvrdšej hadice či plastovej rúrky. Rúru nastriháme asi na 20 centimetrové kúsky a nastokneme ich na hrable. Keďže pri každej zelenine treba inak široké riadky, môžeme vždy rúrky rozmiestniť tak, aby sme vytvorili riadky v požadovanej vzdialenosti.

Kde vypestovať priesady

Mnohé rastliny nemôžeme zasadiť priamo do záhrady, ale je potrebné najprv zo semienok vypestovať priesady. K tomu nepotrebujeme kupovať špeciálne nádoby, ale použiť môžeme aj rôzne obaly z jedla, ktoré zvyčajne končia v smetnom koši. Využiť tak môžeme platové fľaše či tégliky od jogurtov. Použiť však môžeme aj šupku z citróna či pomaranča. Následne môžeme do zeme vložiť rastlinku aj so s touto šupkou. Ako provizórny skleník pre priesady nám zase môže poslúžiť plastový obal od jahôd či hrozna. Viac tipov nájdete v tomto videu.

Čo som to zasadil?

Aby sme nezabudli, čo sme kde zasadili, je dobré si jednotlivé riadky označiť. Potrebné je to najmä vtedy, ak sadíme z jedného druhu zeleniny viacero odrôd. Použiť na to môžeme obyčajnú palicu, ktorú si zarovnáme orezávadlom. Na rovnú časť potom fixkou napíšeme, akú zeleninu sme zasadili. Túto palicu potom už len zastokneme k danému riadku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #seniori