Ako na dobrú a zdravú kávu?

Mnohí Slováci začínajú v posledných rokoch objavovať dobrú kávu. Namiesto klasickej zalievanej kávy siahajú po automatických kávovarov, ktoré dokážu vyrobiť chutnejšiu ale aj zdravšiu kávu.

16.10.2017 11:23
káva, antioxidant Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na dobrej káve si pritom len nepochutíme, ale má aj pozitívne zdravotné účinky. Jedna šálka obsahuje napríklad vitamíny B1, B2, B3, B5, B9, mangán, draslík, horčík či fosfor. Účinky kávy už boli podrobené mnohým vedeckým štúdiám. Vedci tak zistili, že káva pomáha v boji proti cukrovke, prospieva pečeni, ale aj znižuje riziko vzniku Parkinsonovej choroby.

Podľa spoločnosti Krups, ktorá vyrába kávovary, je potrebné pri príprave kávy dodržať viacero zásad. „Profesionálni baristi všetky pravidlá zhrnuli do týchto piatich čísel: 7–30–90–9–25 – alebo 7 gramov čerstvo mletej kávy stlačí silou 30 kg a nechá nimi pretekať vodu s teplotou 90 stupňov pod tlakom 9 barov 25 sekúnd,“ tvrdí Krups.

Už samotné mletie má veľký vplyv na kvalitu kávy. Ak je káva pomletá veľmi najemno, voda sa len ťažko cez ňu dostáva. V prípade espressa by správne pomletá káva mala pripomínať svojou štruktúrou polohrubú múku. Rovnako je dôležité správne utlačenie. Ak kávu neutlačíme dostatočne silno, voda pretečie kávou príliš rýchlo. Ak naopak kávu utlačíme priveľa, voda bude pretekať príliš pomaly.

Dôležité je aj to, aby sme cez kávu nenechali pretekať vodu dlhšie ako 25 sekúnd. Po dlhšom čase sa káva prepaľuje, čo výrazne poškodzuje jej chuť. Zároveň sa začínajú do šálky dostávať aj škodlivé látky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #káva