Päť tipov ako ušetriť na kúrení

S príchodom chladnejších dní začína čoraz viac domácností zapínať kúrenie. Mnohí sa však snažia vykurovaciu sezónu čo najviac oddialiť, aby ušetrili.

26.09.2017 11:19
teplo, energie, peniaze, radiátor, kúrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Časté výkyvy počasia posledných rokov citeľne vplývajú na spotrebu energií. Preto by sme mali na prevenciu myslieť už dnes,“ hovorí Matúš Izakovič, odborník na spotrebu energií z spoločnosti ESM Yzamer. Kto chce výrazne ušetriť na kúrení, zvyčajne sa nevyhne veľkej investícii do zmeny vykurovania či do zaizolovania domu. Znížiť náklady na kúrenie však možno aj jednoduchými a hlavne lacnými opatreniami.

Skráťte záclony

Ak máte na oknách, pod ktorými sú radiátory, dlhé záclony, treba ich skrátiť tak, aby neprekrývali vykurovacie teleso. Ak obľubujete dlhé závesy a nechcete sa ich vzdať, je potrebné, aby boli zatiahnuté len v noci. Záclony či závesy bránia prechodu tepla do miestnosti a preto na vykúrenie izby spotrebujete viac tepla, ako keby tam táto prekážka nebola. Aby ste namiesto miestnosti nevykurovali steny, môžete za radiátor namontovať hliníkovú fóliu. Táto fólia nepustí teplo do steny, ale odrazí ho naspäť do miestnosti.

Pozor na vetranie

Keď sa ochladí, je dobré vetrať nárazovo, najlepšie je, ak naraz otvoríme všetky okná a vytvoríme tak prievan. Veľmi rýchlo sa vydýchaný vzduch vymení za čerstvý, ktorý sa potom aj ľahšie zohreje. Ak niektoré miestnosti nevykurujeme alebo ich vykurujeme na nižšiu teplotu, mali by sme tieto izby vždy zatvárať, aby nám neutekalo teplo z vyhriatej časti domu.

Tesnosť okien a dverí

Ak vám okná alebo dvere netesnia, zbytočne vám uniká teplo von. Aj keď je najideálnejším riešením celková výmena okien a dverí, nepatrí to práve medzi najlacnejšie investície. V takom prípade je dobré použiť izolačnú pásku, ktorá zamedzí úniku tepla.

Skontrolujte kotol i radiátory

Ak ste ešte nespustili kúrenie, je najvyšší čas prekontrolovať kotol i radiátory. Najlepšie je, ak všetko necháte skontrolovať kúrenárovi, ktorý celý systém nastaví. Aj sami si však môžete skontrolovať, či kotol funguje a či všetky ventily tesnia. Ak totiž počas zimy zistíte, že niečo nie je v poriadku, budete musieť kúrenie minimálne na niekoľko dní odstaviť. A následne vykúriť vychladnutý dom je výrazne drahšie ako udržiavať stálu teplotu v dome.

Regulujte

Nie vo všetkých miestnostiach je potrebné kúriť rovnako. Kým najteplejšie by malo byť v kúpeľniach a obývačke, v spálni je lepšie, ak budete kúriť na nižšiu teplotu. V noci navyše je možné teplotu znížiť v celom dome. Každý stupeň, o ktorý znížime teplotu v miestnosti, by nám mal ušetriť až šesť percent energie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #kúrenie