Kávová usadenina nemusí skončiť v koši. Môžete ju šikovne zužitkovať

Väčšina kávičkárov sa zbavuje kávovej usadeniny jednoducho. Vyhodí ju do smetí. Zbavujú sa tak cennej suroviny, ktorý predovšetkým záhradkárom dokáže veľmi pomôcť.

20.09.2017 07:35
káva, usadenina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Káva namiesto hnojiva

Káva je bohatá na viaceré živiny, obsahuje napríklad draslík, dusík či fosfor, ale aj antioxidanty. Využiť kávovú usadeninu preto môžeme ako hnojivo či už pre záhradné ale aj črepníkové rastliny. Prospešná je predovšetkým pre rastliny, ktoré obľubujú mierne kyslú pôdu. Hnojiť kávou tak môžete paradajky, uhorky ale aj cukiny či bobuľoviny. Kávu ocenia aj ruže, pelargónie či hortenzia. A ak ste nestihli svoju kávu vypiť, kým bola horúca, nemusíte ju vylievať, ale môžete ju využiť ako tekuté hnojivo.

Pomoc proti škodcom

Slimáky a ďalší záhradní škodcovia kávu neobľubujú. Kofeín pôsobí na nich odpudivo, preto ak nasypete trochu kávovej usadeniny okolo rastlín, viacerí škodcovia sa im radšej vyhnú. Vôňa kávy účinkuje odstrašujúco aj na osy. V tomto prípade je treba trochu vysušenej kávy zapáliť napríklad v popolníku, alebo dať do ohňa či do grilu.

Zaženie mačky

Ak vám prekážajú susedove mačky, ktoré sa vám prechádzajú po záhrade, alebo na pieskovisku vykonávajú svoju potrebu, môžete na ich odplašenie takisto použiť zvyšky kávy. Stačí pravidelne trochu kávy nasypať do záhrady alebo okolo miesta, kam nechcete mačky vpustiť.

Pomocník kompostovania

Kým niektoré zvieratá káva odpudzuje, iné ju zase obľubujú. Medzi takéto zvieratá patria dážďovky, ktoré výrazne napomáhajú kompostovaniu. Ak chcete, aby ste čo najrýchlejšie mali kompost, je dobré pravidelne zamiešavať doňho aj kávovú usadeninu. Navyše kým na hnojenie či zaháňanie mačiek spotrebujete len trochu kávy, do kompostu môžete dávať všetky kávové zvyšky, vďaka čomu môžete obmedziť vyhadzovanie kávovej usadeniny na minimum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #káva