Ocot nepatrí len do kuchyne. 10 tipov ako ho môžete použiť a ušetriť

Každý ho má doma, no väčšinou ho používame len pri varení. Ocot má však oveľa širšie využitie. Môžeme ho použiť aj pri praní, čistení či umývaní okien.

20.09.2017 07:40
ocot Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Odstraňovač vodného kameňa

Z reklamy každý vie, aký prostriedok má použiť na odstránenie vodného kameňa v kúpeľni či v kuchyni. Namiesto drahých prostriedkov možno minimálne rovnako úspešne použiť aj ocot. Veľa ľudí čistí octom varnú kanvicu. Stačí ju nechať pár hodín naplnenú octom a po vodnom kameni nezostane ani stopa. Samozrejme ocot, ktorý ste použili na čistenie varnej kanvice nemusíte hneď vyhodiť, ale môžete ho ďalej zužitkovať. Stačí ho naliať do rozprašovača a získate prostriedok proti vodnému kameňu do kúpeľne.

2. Prevonia bielizeň a zaistí jej hebkosť

Ocot môžete bez obáv vyskúšať aj pri praní. Vôbec sa pritom nemusíte obávať, že by bielizeň získala typický octový puch. Práve naopak. Z pračky aj z oblečenia vytiahne zápach. Ak raz za tri mesiace použijete pri praní pol litra octu, mal by si poradiť aj s usadeným vodným kameňom. Keďže ocot ničí vodný kameň, poslúži aj ako zmäkčovať bielizne. Ak pri praní uterákov použijete spolu s pracím prostriedkom aj šálku octu, budú aj bez použitia aviváže hebké.

3. Okná bez šmúh

Ak hľadáte prostriedok na umývanie okien, ktorý nezanecháva šmuhy, skúste použiť jablčný ocot s alkoholom. Do rozprašovača stačí naliať 250 ml vody, rovnaké množstvo čistého alkoholu a pridať dve až tri čajové lyžičky jablčného octu. Všetky suroviny v rozprašovači trochu premiešate a výsledný produkt môžete používať úplne rovnako ako bežné čističe okien. Stačí nastriekať na okno a utrieť mokrou handričkou. Následne prípravok nastriekajte ešte raz a okno utrite do sucha.

4. Čistič odpadu

Odtoky v kuchynských dresoch či v umývadlách v kúpeľni sú rajom pre rôzne nečistoty. Zachytené zvyšky jedál, mastnota ale aj vlasy nielen zhoršujú odtekanie vody, ale častokrát vydávajú aj nepríjemný zápach. V týchto prípadoch väčšina ľudí siaha po chémii. Aj v tomto prípade sa to dá urobiť jednoduchšie a lacnejšie. Do odtoku nasypte štyri polievkové lyžice sódy bikarbóny a zalejte polovicou šálky octu. Ihneď sa vytvorí biela pena. Sóda s octom začne rozpúšťať nečistoty. Po pár minútach stačí pustiť horúcu vodu a sifón by mal byť vyčistený.

5. Odstraňovač pachov

Ocot dokáže pohltiť pachy nielen zo vzduchu ale aj z pokožky. Ak je váš byt cítiť po cigaretách alebo po cibuli, stačí na noc naliať do šálky ocot. S nepríjemnými pachmi by si mal poradiť. Rovnako ak ste krájali cibuľu alebo cesnak a neviete sa zbaviť nepríjemného zápachu z rúk, stačí ich opláchnuť v troche octu.

6. Pomoc po opaľovaní

Ak ste to prehnali s opaľovaním, pomôcť by vám mohol jablčný ocot. Do litra vody stačí pridať polovicu šálky jablčného octu. Najlepšie je použiť bio ocot či domáci ocot. Tekutiny dobre premiešajte a do zmesi namočte čistú handričku. Týmto spôsobom kvapalinu naneste na postihnuté miesto. Táto zmes by mala spálené miesto ochladzovať a zároveň pôsobiť protizápalovo.

7. Liek proti bolesti v krku

Ocot konkuruje nielen čistiacim prostriedkom a kozmetike, ale aj liekom. Ak máte bolesti v krku alebo problémy s prehĺtaním, zamiešajte do pohára s vodou polievkovú lyžicu jablčného octu. Túto zmes následne kloktajte raz za hodinu. Ak vás bolesť už prechádza, môžete odstup medzi použitím postupne zväčšovať.

8. Zlepší výdrž laku na nechty

Predtým, ako si nalakujete nechty, ich môžete ošetriť octom. Jeden diel octu zmiešajte s dvomi dielmi vody. Do tejto zmesi ponorte nechty na päť minút. Ocot odstráni zvyšok starého laku aj mastnotu. Nový lak tak dlhšie vydrží.

9. Dezinfekcia dosky na krájanie

Aj keď drevená doska na krájanie nie je veľmi hygienická, pravdepodobne sa nájde v každej domácnosti. Mnohí ľudia majú problém s tým, ako ju dôkladne vyčistiť. Dosku pritom stačí po použití natrieť neriedeným octom. Ten odstráni baktérie z pórov v dreve a doska je tak znovu čistá.

10. Pomoc pri pálení záhy

Veľa ľudí má problém s pálením záhy. Jednoducho a rýchlo by mal pomôcť jablkový džús s jablčným octom. Do pohára džúsu stačí zamiešať dve polievkové lyžice octu. Táto zmes by mala rýchlo pomôcť od problémov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocot