Viete, koľko spánku potrebujete? Koľko musia spať seniori? Aká je odporúčaná dĺžka spánku podľa veku? Pozrite si tabuľku

Všeobecné odporúčania týkajúce sa zdravého spánku, stanovené The National Sleep Foundation, sú prispôsobené rôznym vekovým skupinám a zohľadňujú individuálne potreby.

12.03.2024 06:00
spánok, senior, nespavosť Foto:
Ilustračná fotka
debata (4)

Pre dosiahnutie optimálneho kvalitného spánku spánku je nevyhnutné brať do úvahy aj celkový zdravotný stav a denné aktivity. Kvalita spánku je rovnako dôležitá ako jeho dĺžka, pretože prerušovaný spánok nemusí byť účinný.

Zdravý a dostatočný spánok si vyžaduje primeranú pozornosť. Jeho význam často podceňujeme, avšak nedostatok spánku môže mať závažné dôsledky nielen fyzické, ale aj psychické. Medzi prejavy nedostatku spánku patria oslabený imunitný systém, nervozita, úzkosť, ako aj zhoršená pamäť a koncentrácia, informuje Úrad verejného zdravotníctva.

zväčšiť Odporúčaná dĺžka spánku podľa veku. Foto: ÚVZ SR
kvlaitny spanok Odporúčaná dĺžka spánku podľa veku.

Kvalitný spánok je kľúčový pre optimálne fungovanie tela aj mysle. Okrem dostatočnej dĺžky spánku je dôležité tiež zabezpečiť jeho kvalitu.

Dôležité faktory pre dosiahnutie kvalitného spánku:

Stabilita spánkového prostredia: Uistite sa, že vaše spálňa je tichá, tmavá a chladná. Eliminujte rušivé zvuky a svetlo, ktoré by mohlo narušiť váš spánok.

Pravidelný spánkový režim: Snažte sa ísť spať a vstávať v rovnaký čas každý deň, aj cez víkendy. Toto pomáha udržiavať stabilný rytmus vášho tela.

Zdravé spánkové návyky: Pred spaním si vytvorte relaxačnú rutinu, ako je teplá kúpeľ, čítanie knihy alebo meditácia. Vyhnite sa stimulantom, ako je kofeín a nikotín, niekoľko hodín pred spaním.

Pohodlné a podporné prostredie na spanie: Vyberte si vhodný matrac, vankúš a posteľnú bielizeň, ktorá vám poskytne pohodlné spánkové prostredie.

Pokazí vám poobedňajší šlofík nočný spánok? Odpovedá odborník z Viedenskej univerzity: Toto má naozaj vplyv!
Video
Zdroj: TV Pravda

Fyzická aktivita: Pravidelné cvičenie môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku. Avšak cvičte radšej v dopoludňajších alebo poobedných hodinách, pretože intenzívna fyzická aktivita pred spaním môže spánkovú kvalitu narušiť.

Zdravá strava a pitný režim: Vyhnite sa ťažkým jedlám a nadmernému pitiu tekutín pred spaním. Alkohol a ťažké jedlá môžu spôsobiť nepokojný spánok a nočné prebúdzanie.

Vyhnite sa príliš dlhým spánkom cez deň: Príliš dlhé popoludňajšie spánky môžu narušiť váš nočný spánkový cyklus a zhoršiť kvalitu spánku v noci.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vek #spánok #dĺžka spánku