Máte nízky dôchodok? Kedy vám štát bude dávať mesačne 95,20 eura k penzii? A treba o to žiadať?

Vyrátali vám nízky dôchodok? Štát v takom prípade poskytuje penzistom viaceré dávky. Zvýšiť dôchodok si však môžete aj prácou.

02.03.2024 06:00
UP Seniori Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

To, že prestanete pracovať a začnete poberať penziu, vás môže pripraviť o viac ako polovicu príjmu, ktorý ste doteraz mali. O koľko môžete prísť? Priemerná mzda v národnom hospodárstve dosiahla v treťom kvartáli v roku 2023 hodnotu 1 403 eur, priemerný dôchodok v rovnakom období bol iba 656,00 eura (od januára 2024 je to suma 679,70 eura). Napriek tomu, že na dôchodku prirodzene klesajú aj životné náklady, bez dostatočných úspor alebo inej formy zabezpečenia môže byť pre dôchodcov tento prepad ťažko zvládnuteľný.

Seniori Čítajte aj 815 eur dôchodok? Výška nových starobných aj predčasných dôchodkov vás riadne prekvapí, penzisti si polepšili o stovky eur

Štát sa stará o penzistov s nízkym dôchodkom viacerými spôsobmi. Od júla minulého roka nastala napríklad zmena v minimálnych dôchodkoch. Zmenili sa aj podmienky ich priznávania. Výška minimálneho dôchodku sa nadviazala na sumu životného minima.

Bude mať Slovensko armádu mladých dôchodcov? Čo všetko sa počíta do 40 odpracovaných rokov?
Video
Odpovedá Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne. / Zdroj: TV Pravda

Úpravou valorizačného mechanizmu sa sumy životného minima upravili na základe rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností s predpokladanou úrovňou 15,7 %. Suma životného minima je v súčasnosti 268,88 eura.

Základná suma minimálneho dôchodku za 30 rokov dôchodkového poistenia, ktoré sa hodnotia na účely minimálneho dôchodku, je od októbra 2023 stanovená na 1, 45 % násobku sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Suma minimálneho dôchodku sa tak zvýšila o 2 % za 31. až 39. rok, 3 % za 40. až 49. rok, 5 % za 50. až 59. rok, 7 % za 60. a každý ďalší získaný rok dôchodkového poistenia, ktorý sa na minimálny dôchodok hodnotí.

Tí, čo však nedovŕšili 30 rokov dôchodkového poistenia, nemajú nárok ani na minimálny dôchodok, ktorý je dnes vo výške 389,90 eura. Ak chcete poberať dôchodok, musíte splniť dve podmienky, a to po prvé, byť najmenej 15 rokov dôchodkovo poistený.

Inak povedané, aby ste 15 rokov pracovali a zároveň si odvádzali odvody. A po druhé, musíte dosiahnuť dôchodkový vek (neplatí to v prípade predčasného dôchodku). Ak však plánujete poberať penziu skôr, než dosiahnete dôchodkový vek alebo nedosiahnete aspoň 30 rokov dôchodkového poistenia, váš dôchodok sa bude značne krátiť.

Existujú však možnosti, ako si dôchodok zvýšiť. Prvá je pracovať a zarábať čo najdlhšie. Druhá je investovanie do fondov, odkladanie si financií do II. či III. piliera.

Erik Tomáš Čítajte aj Veľká analýza 13. dôchodkov: pomôžu štyrom rodinám z desiatich

Čo však robiť, ak už som na dôchodku a mám malú penziu? Pracovať sa dá aj popri poberaní dôchodcovskej dávky a ak odvádzate peniaze do Sociálnej poisťovne, tak sa vám zvyšuje suma penzie.

Štát sa tiež snaží seniorom, ktorí nezvládajú finančnú situáciu, pomôcť dávkou v hmotnej núdzi či príspevkom na bývanie. Ten je pre jednu osobu vo výške 95,20 eura, pre dve osoby vo výške 161,60 eura.

Dôchodca má nárok na pomoc v hmotnej núdzi vtedy, ak jeho príjem nedosahuje sumu nárokov stanovenú v zákone. Zákon ustanovuje, ktorý príjem sa pri posudzovaní hmotnej núdze a poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi považuje za príjem a v akej výške, napr. pri posudzovaní hmotnej núdze sa za príjem nepovažuje 25 % z invalidného dôchodku, sociálneho dôchodku priznaného z dôvodu invalidity, sirotského dôchodku, vdovského a vdoveckého, ak vdova lebo vdovec dovŕšili dôchodkový vek, alebo 25 % zo starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku dôchodcovi, ktorý získal obdobie dôchodkového poistenia viac ako 25 rokov, sa táto suma zvyšuje o 1 % priznaného starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku za každý ďalší rok dôchodkového poistenia získaného po 25. roku dôchodkového poistenia.

Príspevok na bývanie je určený na čiastočnú úhradu nákladov spojených s bývaním. Ochranný príspevok je určený na zabezpečenie osobných výdavkov osoby, ktorá nemá možnosť zabezpečiť si príjem alebo zvýšiť si príjem vlastnou prácou a poskytuje sa po splnení podmienok vo výške 86,80 eura.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #pracujúci dôchodcovia #dávky pre dôchodcov