Bolia vás kĺby? Pozrite sa do kuchyne, tam máte veci, ktoré vám pomôžu

Vyvážená strava, ktorá obsahuje rôzne druhy potravín, zaručí, že získate všetky potrebné živiny na posilnenie kĺbov a udržanie ich zdravia. Ak máte vážne problémy s kĺbmi, je však vždy najlepšie konzultovať stravovanie s lekárom alebo s odborníkom na výživu.

13.04.2024 06:00
uzi Foto:
Ilustračné foto
debata

Zoznam potravín a vitamínov

  • Omega-3 mastné kyseliny: tieto živiny sa nachádzajú v rybách ako losos, tuniak, makrela, ale aj v ľanových semienkach a orechoch, môžu pomôcť znížiť zápal v kĺboch a zlepšiť ich pohyblivosť.
  • Vitamín C: je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť kĺby pred poškodením a tiež podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je dôležitý pre zdravé kĺby. Zdrojmi vitamínu C sú najmä citrusové plody, brokolica, paprika a jahody.
Boli sme na artroskopickej operácii kolena
Video
Zdroj: TV Pravda
  • Vitamín D: pomáha pri absorpcii vápnika a fosforu, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a kĺbov. Jeho prírodné zdroje sú najmä slnečné žiarenie, ale je tiež obsiahnutý v niektorých potravinách, ako sú losos, tuniak, mlieko a cereálie obohatené vitamínom D.
  • Zinok: podporuje zdravie tkanív a zrýchľuje hojenie. Zdroje zinku sú mäso, morské plody, semená tekvice a orechy.
uzi Čítajte viac Sú lepšie ako vitamínové doplnky. 10 top potravín pre kĺby, ktoré vás zbavia bolesti a určite ich máte aj doma
  • Antioxidanty: potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú bobule, tmavá čokoláda, špenát a červená kapusta, môžu pomôcť chrániť kĺby pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
  • Zdravé tuky: zahrňte do svojej stravy zdravé tuky, aké obsahuje avokádo, orechy a olivový olej. Pomáhajú pri znižovaní zápalu a udržiavajú kĺby flexibilné.
  • Kurkuma: obsahuje silnú zlúčeninu nazývanú kurkumín, ktorá má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť znížiť bolesť a zápal v kĺboch.

Ako zvládnuť bolesti

Upravte svoje aktivity

Ak máte artrózu bedrového kĺbu alebo kolena, namiesto behu môžete skúsiť bicyklovať.

Odľahčite kĺby pomocou pomôcok na chôdzu

Použitie palice môže pomôcť zmierniť zaťaženie bedrových, kolenných a členkových kĺbov a znížiť bolesť. Kolenná ortéza presúva záťaž na zdravšiu stranu kolenného kĺbu.

Zvážiť môžete aj lieky a injekcie

Ak bolesť pretrváva, možno budete chcieť zvážiť voľne predajné lieky, ako je acetaminofén a ibuprofén. Dávajte si však pozor na vedľajšie účinky, ako sú vredy, problémy s obličkami alebo so srdcom. Vo všeobecnosti by sa pri artróze nemali užívať narkotiká. Ak však bolesť stále pretrváva, môžete tiež zvážiť injekcie s liekmi, ako je kortizón alebo toradol, ktoré po injekcii do kĺbu môžu pomôcť zmierniť bolesť. Opäť platí, že tieto lieky majú vedľajšie účinky, takže sa určite porozprávajte so svojím lekárom.

Kyselina hyalurónová

Táto látka sa tiež vstrekuje, používa zložky podobné tým, ktoré sú v kvapaline na mazanie kĺbov, aby sa ju pokúsila doplniť. Látka bola úspešnejšia pri kolennom kĺbe ako pri bedrovom a ramennom. Niektoré injekcie predávané ako regeneračná medicína, zahŕňajú kmeňové bunky a plazmu bohatú na krvné doštičky. V tomto bode mnohí považujú ich použitie za experimentálne, pretože neexistujú žiadne spoľahlivé dôkazy o ich účinnosti.

Čo je artritída?

Artritída je odborný termín, ktorý zahŕňa viac ako 100 rôznych typov kĺbových ochorení a stavov. Primárne postihuje kĺby, spôsobuje bolesť, stuhnutosť a zápal.

Dve najbežnejšie formy artritídy sú osteoartritída a reumatoidná artritída.

  • Osteoartritída: Osteoartritída je najrozšírenejším typom artritídy a často sa označuje ako artritída spôsobená opotrebovaním. Vyskytuje sa, keď sa ochranná chrupavka, ktorá tlmí konce vašich kostí, časom opotrebuje. To má za následok bolesť, opuch a zníženú flexibilitu kĺbov. Osteoartritída bežne postihuje váhonosné kĺby, ako sú kolená, bedrá a chrbtica.
  • Reumatoidná artritída: Reumatoidná artritída je autoimunitná porucha, pri ktorej imunitný systém tela napáda synovium – výstelku membrán, ktoré obklopujú kĺby. To môže viesť k vážnemu poškodeniu kĺbov, deformácii a invalidite, ak sa nelieči. Reumatoidná artritída môže postihnúť ľudí všetkých vekových skupín, ale častejšie sa vyskytuje u starších dospelých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vitamíny #kĺby