Uľaví pri reume a bolestiach, uvoľní dutiny, poškodiť ale môže srdce a cievy. Pre koho je táto zelenina nebezpečná?

Naši predkovia ho kedysi bežne pestovali vo svojich záhradách a bol neoddeliteľnou súčasťou domácej stravy.

01.04.2024 06:00
chren Foto:
debata

Už od nepamäti sa používa v mnohých domácnostiach a kuchyniach vďaka svojim pozitívnym účinkom. Staré mamy veľmi dobre poznali priaznivé účinky pri problémoch dýchacích ciest a pri chorobách z prechladnutia. Chren má silné antibiotické schopnosti, v čom si môže podať ruku s populárnejším cesnakom

Chren je jedným z jedál, ktoré sa spájajú s Veľkou nocou .Má antibakteriálne účinky a tak uvoľňuje dutiny. „Podporuje trávenie a zlepšuje chuť do jedla, pôsobí preventívne na niektoré ochorenia spôsobené vírusmi a hubami. Jeho účinky sú známe pri liečbe reumatických problémoch, prináša úľavu pri bolestiach kĺbov a svalov“, hovorí Mgr. Zuzana Klinčáková z našej Poradne zdravia . Chren je veľmi cennou zásobárňou vitamínov, okrem vysokého obsahu vitamínu C má v sebe vitamín B1, B2, B6, B9, provitamín A a „okrem toho cenné minerály: draslík, horčík, meď, železo, vápnik, fosfor“, vymenúva naša odborníčka na zdravú výživu.

Pozor na nos

Konzumovať ho môžeme buď strúhaný ako prílohu k mäsu či pečivu alebo si z jeho listov môžeme urobiť šalát. Je vynikajúcim doplnkom najmä k mäsu, pretože zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov a normalizuje zloženie črevnej mikroflóry. Je močopudný, pretože podporuje prekrvenie obličiek.

Pri konzumácii však treba byť opatrní, pretože vo vyšších dávkach pôsobí dráždivo na nosovú sliznicu. Chren by nemali konzumovať pacienti so žalúdočnými alebo dvanástnikovými vredmi alebo so zlou funkciou štítnej žľazy. V malom množstve môže byť liekom, vo veľkom vám zbytočne naruší čuchové bunky a okrem toho obsahuje veľa sodíka, ktorý zase vo veľkom množstve škodí srdcu a cievam.

·

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #chren #antibakteriálne vlastnosti