Tento lacný a dostupný liek poznáte všetci, pomôže pri problémoch so žlčníkom, aj močovým mechúrom, ale aj doplní železo

Púpava pomáha pri zápaloch a kameňoch v obličkách a močovom mechúre, stimuluje látkovú výmenu, zlepšuje chuť do jedla, účinkuje pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, používa sa pri cukrovke. Skúsite ju?

07.05.2024 06:00
púpava lekárska, koreň Foto:
debata

Jej krásne žlté kvety zdobia každú lúku od apríla do októbra, je to nenáročná a odolná rastlina, ktorú nájdete takmer všade od nížin až po horské pásma. O jej priaznivých účinkoch sa vedelo už v 10. storočí. Púpavu – najmä jej šťavu, používali už starí Gréci ako liek pri očných zápaloch a únave, tiež proti pehám a škvrnám na koži. V minulosti ju na liečebné účely používali aj americkí Indiáni a obyvatelia severných Himalájí.

Púpava posilňuje funkcie pečene a žlčníka, pomáha pri zápaloch a kameňoch v obličkách a močovom mechúre, stimuluje látkovú výmenu, zlepšuje chuť do jedla, účinkuje pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, používa sa pri cukrovke, spevňuje spojovacie tkanivá a pomáha pri artróze a dne, je účinná aj pri kožných ochoreniach – akné, ekzém.Zbierať a využiť môžeme jej koreň, listy aj kvet.

Koreň púpavy

Za najúčinnejšiu časť je považovaný „koreň púpavy, pretože pomáha pri tráviacich ťažkostiach, zápale pečene, problémoch so slezinou, žlčníkom – žlčníkových kameňoch a pri anémii. Korene obsahujú triterpenoidné horčiny, glykotzid, steroly, aminokyseliny, triesloviny, až 25% inulínu – rozpustnej vláknin“, hovorí Mgr.Katarína Blažová z Poriadne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Pripravuje sa ako odvar a je využiteľný aj pri ťažkostiach s močovým ústrojenstvom, pri kameňoch v obličkách a močovom mechúre, má diuretické – močopudné pôsobenie. Používa sa tiež ako protihlístový prostriedok. Koreň možno opražiť spoločne s karotkou a ďalšou zeleninou, pridať do polievky alebo podusiť s cibuľou a cesnakom.

List púpavy

„V listoch púpavy sú bohato zastúpené vitamíny C, A, D, B a K, kyselina kremičitá a karotenoidy a množstvo minerálnych látok – draslík, sodík, hliník, meď, vápnik, kremík, síra a fosfor“, vymenúva odborníčka Pre vysoký obsah železa, pomáhajú pri liečbe anémie a pri únave. Prítomnosť zeaxantínu a luteínu, zasa udržiava náš zrak v dobrej kondícii. Listami doplníme do tela vitamíny, zlepší sa nám trávenie, činnosť pečene a obličiek. Dokážu pomôcť aj našej pleti pri problémoch s ekzémom, alebo s akné. Pripraviť si môžeme lahodný čaj, ale listy sa dajú využiť aj na priamu konzumáciu pridaním do šalátov, polievok, alebo do vaječnej omelety.

Kvet púpavy

Najčastejšie z nich vyrábame med, sirup, alebo čaj z čerstvých kvetov, na sušenie nie sú vhodné. „Nápomocné sú pri liečbe ochorení dýchacích ciest a podporujú vykašliavanie. Môžeme ho použiť nielen na liečbu, ale aj preventívne“, hovorí odborníčka na zdravú výživu. Sušený koreň púpavy sa po upražení a pomletí používa ako náhrada kávy? Má teda podobné využitie ako koreň čakanky.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

debata chyba
Viac na túto tému: #žlčník #bolesť žlčníka #púpava