Čo zelené si dnes dáte? Jedna zelenina pomôže nielen dodržať tradície, ale udrží v poriadku aj vaše trávenie

Zvyk káže konzumovať na Zelený štvrtok niečo zelené. Zvyčajne to má špenát.

28.03.2024 09:30
8 super receptov na koláče zo špenátu, ktorými... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zeleným štvrtkom sa nazýva štvrtok pred Veľkou nocou, počas ktorého ľudia tradične zvyknú konzumovať zelené jedlá. Z nich v tento deň býva jedným najpopulárnejších jedál špenát, ktorý je vždy nielen chutnou, ale aj veľmi zdravou voľbou.

Špenát siaty (lat. Spinacia oleracea) je listová zelenina, o ktorom sa predpokladá, že pochádza z Perzie. Je nielen veľmi všestranný, čo sa týka spôsobov prípravy, ale má taktiež rozmanité nutričné zloženie, ktoré zahŕňa vitamíny a minerály a je taktiež bohatý na obsah fytochemikálií, ktoré sú nesmierne dôležité pre zdravie.

Nepriberiete z neho

‍⚕️ Špenát má vysoký obsah vody, ktorý je až okolo 92%. „Obsahuje rôzne množstvo vitamínov; akými sú napríklad vitamín A, vitamín C, vitamín K či kyselina listová. Obsahuje aj minerály ako napríklad horčík alebo draslík“, vymenúva pozitíva MUDr. Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Medzi fytochemikálie patria chemicky veľmi rôzne skupiny látok. Sú to biologicky aktívne látky obsiahnuté v rastlinách , ktoré sú schopné rôznymi mechanizmami priaznivo ovplyvňovať zdravie organizmu človeka.

Zo svojho obsahu fytochemikálií je špenát bohatým zdrojom karotenoidov, ako napríklad luteín a zeaxantín. ktoré sú dôležité pre podporu zdravia očí . Špenát taktiež je bohatý na flavonoidy, ako kaempferol alebo kvercetín, ktoré majú značné antioxidačné účinky.

Vláknina je dôležitá

„Špenát obsahuje i množstvo vlákniny, ktorá pomáha podporovať tráviace procesy, ktorá je dôležitá pre udržiavanie pravidelnosti stolice a pri predchádzaní zápchy“, hovorí naša odborníčka.

Hoci najčastejším spôsobom prípravy je tradičný špenátový prívarok, existuje i mnoho iných spôsobov ako chutne pripraviť špenát. Možné je ho kúpiť mrazený alebo čerstvý a konzumovať ho či už varený, dusený alebo surový . Vynikajúci je samotný v čerstvých šalátoch , ale môže byť aj výborná súčasť alebo príloha k vareným mäsovým ako aj zeleninovým jedlám. Taktiež je výbornou súčasťou do smoothies alebo je z neho vynikajúca špenátová polievka.

debata chyba
Viac na túto tému: #špenát #Veľká noc #Zelený štvrtok