Slováci ho milujú. Riziko predčasného úmrtia ale zvyšuje o desiatky percent, spôsobuje infarkty, rakovinu. Nebojíte sa ho?

To, že tieto jedlá skracujú život, potvrdili viaceré štúdie.

03.03.2024 06:00
Seniori v kuchyni Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

To, že hranolčeky a iné vyprážané jedlá skracujú život, potvrdili viaceré štúdie. Napríklad tá, ktorú urobil Inštitút klinického výskumu a medicínskeho vzdelania v talianskej Padove potvrdila, že ľudia, ktorí si doprajú vyprážané zemiačiky viac ako dvakrát týždenne, mali zvýšenú pravdepodobnosť predčasného úmrtia.

Hranolky sa často smažia v nezdravých olejoch bohatých na tuky, majú vysoký obsah soli a takisto ľudia konzumujúci zemiaky majú zvýšené riziko chorôb, ktoré vedú k úmrtiu. Štúdia hovorí, že riziko predčasného úmrtia môže byť vyššie aj o 20 percent.

Štúdia, publikovaná v British Medical Journal zase odhalila spojenie úmrtnosti a vyprážaného kuracieho mäsa a rýb. Zistilo sa, že jedna alebo viac porcií vyprážaných kurčiat denne súviselo s 13% vyšším rizikom smrti z akejkoľvek príčiny a 12% vyšším rizikom úmrtia súvisiaceho so srdcom v porovnaní so žiadnymi vyprážanými jedlami. Jedna alebo viac porcií vyprážaných rýb denne bolo spojené so 7% vyšším rizikom smrti z akejkoľvek príčiny a 13% vyšším rizikom úmrtia súvisiaceho so srdcom.

Depresie z jedla?

Čínska štúdia zistila, že vyprážané jedlá môžu mať negatívny vplyv na to, ako sa cítime. Častá konzumácia vyprážaných potravín, najmä zemiačikov, je podľa nich spojená s 12 % vyšším rizikom úzkostí a 7% rizikom depresie. Domnievajú sa, že za to pravdepodobne môže akrylamid, látka, ktorá sa vytvára v zemiakoch počas procesu vyprážania.

Pochutnávanie si na takto tepelne upravenej strave je rizikom najmä u žien po menopauze. Stravovací plán, v ktorom sa vyskytuje veľké množstvo vyprážaných potravín, je spojený s vyšším rizikom ochorenia srdca, čo vedie k predčasnej smrti. Ženy, ktoré jedli viac než jednu porciu týchto dobrôt denne mali až o 8 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia, oproti tým, ktoré sa tomuto druhu jedla vyhýbali.

Čo je nebezpečné

Tvorba akrylamidu. Pri vysokej teplote a suchom varení, najmä pri vyprážaní škrobových potravín (ako sú čipsy alebo hranolky), vzniká látka pod názvom akrylamid. Pri dlhšej a častej konzumácii môže byť potenciálne karcinogénny, to znamená, že môže viesť k poškodeniu buniek a narušeniu ich DNA. Nebezepčná ej aj strata živín. Vyprážanie môže spôsobiť štrukturálne zmeny v zložkách potravín, ničiť vitamíny, minerály a antioxidanty, čím sa znižuje nutričná hodnota potravín; Pozor si treba dať aj na tvorbu radikálov. Pri vyprážaní môžu vznikať voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a prispievajú k rozvoju zápalových procesov v tkanivách, píše sa na stránke medicínskeho centra DoktorPro.

Ohrozené orgány

Vyprážané jedlá sú podľa centra škodlivé aj pre pečeň, pretože musia spracovávať a využívať tuky, čo zvyšuje záťaž orgánu. V priebehu času sa tuky hromadia v bunkách, čo môže viesť k rozvoju nealkoholického stukovatenia pečene, steatohepatitídy a cirhózy.Vyprážané jedlá môžu tiež zhoršiť žalúdočné a dvanástnikové vredy, gastritídu, cholelitiázu a zlyhanie obličiek.

Konzumácia vyprážaných jedál prispieva k rozvoju metabolického syndrómu, ktorý zahŕňa obezitu, hypertenziu, poruchy metabolizmu sacharidov a dyslipidémiu (nerovnováha krvných lipidov). Nevýhody pre žalúdok spôsobené vyprážanými potravinami:

Zvyšujú riziko rakoviny

Výskumníci zo Stanfordu nedávno objavili prekvapivý dôvod, prečo konzumácia potravín varených pri vysokých teplotách, ako je červené mäso a vyprážané jedlá, zvyšuje riziko rakoviny. Údajným vinníkom je DNA v jedle, ktoré bolo poškodené procesom varenia.

Vedci poukázali na to, že varenie môže DNA v potravinách poškodiť a následná konzumácia takýchto potravín môže pre nás predstavovať genetické riziko. Treba však dodať, že vedci sú len na začiatku tohto výskumu a svoje predpoklady si budú musieť ešte overiť.

=

8 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #rakovina #riziko smrti #vyprážané jedlo #predčasné úmrtie