Rakovina, ktorá straší ženy v každom veku, nevyhýba sa ani seniorkám. Nový objav lekárov dáva nádej, že ju nedostanete

Niektorí lekári dúfajú v novú stratégiu, a to je odstránenie vajcovodov, kde začína 70 % najbežnejších typov rakoviny vaječníkov.

26.04.2024 11:05
uzi Foto:
Ilustračné foto
debata

Mnohí lekári vyjadrili nádej, že nová stratégia spočívajúca v odstránení vajcovodov, zabráni vzniku rakoviny vaječníkov. Práve vo vajcovodoch začína 70 % najbežnejších typov rakoviny vaječníkov. Päťdesiattriročná bývalá profesorka z amerického Texasu, sa počas 18 mesiacov neustále vracala k lekárovi s novými príznakmi – nepravidelným vaginálnym krvácaním, bolesťami chrbta, nutkaním na močenie a nadúvaním. Raz sedela na pohovke, pes si položil hlavu na jej brucho a ona zakričala od bolesti. „Vedela som, že je niečo vážne zle.“ O pár dní neskôr podstúpila operáciu, pretože lekári jej diagnostikovali pre zriedkavý typ rakoviny vaječníkov. „,,Bola som šokovaná. Myslela som si, že rakovina vaječníkov je choroba pre naozaj staré ženy,“ uviedla profesorka pre Next Avenue.

Na rakovinu vaječníkov (ovariálne nádory) na Slovensku zomrie až 200 žien a pribudne 500 prípadov ročne. Ako pri ostatných malígnych procesoch, aj tu je dôležité zachytiť chorobu včas. Dôležité je preto pravidelné gynekologické vyšetrenie, ktoré by mala každá žena absolvovať raz ročne. Príčiny vzniku nie sú známe a neexistujú ani žiadne typické znaky pre skoré zachytenie.

Napriek významnému pokroku v liečbe ľudí s rakovinou vaječníkov zostáva celková úmrtnosť vysoká, s päťročnou dĺžkou dožitia pod 50 % u žien diagnostikovaných so závažnou chorobou v pokročilom štádiu.

Gastroenterológ Huorka: Môže aj gynekológ odhaliť rakovinu hrubého čreva?
Video
Zdroj: TV Pravda

Pre lekárov, ktorí venovali svoj život boju proti tejto chorobe, je stále hlboká frustrácia. „Napriek významnému pokroku v liečbe ľudí s rakovinou vaječníkov zostáva celková úmrtnosť vysoká, s päťročnou dožitím pod 50 % u žien diagnostikovaných so závažnou chorobou v pokročilom štádiu,“ uviedla pre Next Avenue Sarah Adams, MD, profesorka gynekologickej onkológie na Univerzite v Novom Mexiku a vedúca vedecká pracovníčka Ovarian Cancer Research Alliance (ORCA), podporná a advokačná organizácia.

Adams a ostatní však vsádzajú na novú stratégiu -odstránenie vajcovodov, kde začína 70 % najbežnejších typov rakoviny vaječníkov.

„Ženy by sa mali svojich lekárov pýtať, či je salpingektómia plánovaná ako súčasť panvovej chirurgie, a mali by ju zvážiť, ak je to možné,“ hovorí doktorka.

Nedávne údaje ukazujú, že ženy, ktoré podstúpili túto procedúru počas inej plánovanej gynekologickej operácie, ako je sterilizácia alebo hysterektómia, mali menšiu pravdepodobnosť byť diagnostikované s rakovinou vaječníkov než tie, u ktorých boli vajcovody ponechané nedotknuté. Túto operáciu nazývajú oportunistická salpingektómia.

„Doteraz sa pri odstraňovaní maternice často ponechávali vajcovody a vaječníky,“ hovorí Adams. „Teraz je oveľa bežnejšie odstrániť vajcovody a ponechať len vaječníky,“ dodala.

Vedúce reprodukčné a rakovinové organizácie, vrátane OCRA, Spoločnosti gynekologickej onkológie a Amerického kolegia pôrodníkov a gynekológov, oficiálne podporili odstránenie vajcovodov pre ženy, ktoré už podstupujú gynekologickú chirurgiu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #ženy #rakovina vaječníkov