Prestali ste po zime užívať vitamíny? Chyba, telu musíte zabezpečiť aspoň tieto dva

Ráno sa vám nechce vstávať, počas dňa ste ako bez energie. Životný elán je zrazu preč a nepomáhajú ani slnečné lúče a príchod teplých dní. Jedným z hlavných dôvodov je zrejme jarná únava. Prinášame tipy, vďaka ktorým sa rýchlo vrátite do plnej kondície.

30.04.2024 06:00
Seniori v kuchyni Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako je to možné, že sa cítite unavení, keď práve jar zaklopala na dvere? Je to jednoducho zmena, na ktorú vaše telo reaguje. Tento prechod skrátka niektorí ľudia pociťujú intenzívnejšie ako ostatní. Svoju úlohu však určite zohráva aj výživa. Pokiaľ ste v zimných mesiacoch konzumovali skôr mastné a tučné jedlá, tak organizmus je vyčerpaný a chýbajú mu živiny. Telo môže byť unavené z nedostatku vitamínu D a chladného počasia, počas ktorého vydávame oveľa viac energie. Za únavou a lenivosťou môže byť ale aj nedostatok pohybu počas zimných týždňov, ktoré sme strávili doma pri knižkách a televízii. Jarná únava sa častejšie objavuje u meteosenzitívnych ľudí, respektíve osôb s nízkym tlakom či seniorov. Podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vzniká jarná únava ako reakcia organizmu na teplotné výkyvy, zmeny v trvaní slnečného svitu, ako aj zmeny v životospráve.

Bolesti hlavy aj zlá nálada

Aj toto sú príznaky jarnej únavy. Každý z nás však môže prežívať jarnú únavu inak. Všeobecne môžeme skonštatovať, že ide o pocit fyzického a psychického vyčerpania. Prejavuje sa únavou, malátnosťou, negatívnou náladou alebo častými zmenami nálad. Pridať sa k tomu môžu aj bolesti hlavy a nevoľnosť. Ale žiadny strach, môžete ju ľahko prekonať. Dôležité je telu dodať silu a podporiť regeneráciu organizmu. A ako na to? Stačí zrealizovať pár drobných zmien a pristúpiť k zdravšiemu životnému štýlu.

Odľahčite stravu

Po zime môže byť trávenie spomalené, a to najmä vinou spomínaných ťažších jedál. Zamerajte sa preto na ľahkú stravu. Pridajte do svojho jedálneho lístka viac zeleniny, čerstvého ovocia a strukovín. Biele pečivo vymeňte za celozrnný chlieb, ktorý obsahuje viac vlákniny, a červené mäso nahraďte bielym alebo rybami, ktoré sú lepšie stráviteľné.

Pridajte vitamíny a minerály

S podporou imunitného systému vám pomôže vitamín C, vitamín D alebo zinok. Pri jarnej únave ale môžu byť veľmi prospešné aj kombinácie vitamínov proti vyčerpaniu alebo pre podporu organizmu. Kúpite ich v lekárni alebo drogérii. V prípade, že prežívate obzvlášť stresové obdobie, odporúčajú odborníci doplniť tiež horčík na podporu nervovej sústavy.

Vydajte sa do prírody

S doplnením vitamínu D vám pomôže aj pobyt na slnku. Vyberte sa na prechádzku a načerpajte pozitívnu energiu! Budete na čerstvom vzduchu, preberiete telo a prídete na iné myšlienky. Vďaka fyzickej aktivite navyše dôjde k okysličeniu organizmu, čo podporí celkovú telesnú regeneráciu a zlepší kvalitu spánku.

Zvoľnite tempo a doprajte si odpočinok

Pohyb je dôležitý, ale neprežeňte to a netlačte sa do veľkých výkonov. Skúste radšej spomaliť pri chôdzi aj v živote. Namiesto behu zvoľte prechádzky a posilňovňu vymeňte napríklad za na jogu. Pokiaľ toho máte v práci alebo v škole veľa a cítite sa pod tlakom, vyskúšajte počas dňa dychové cvičenia. A hlavne nezabudnite na kvalitný spánkový režim, čo je 7 až 9 hodín spánku pre dospelého človeka.

Dodržujte pitný režim

Pitný režim je úplný základ. Z nedostatku tekutín vás môže rozbolieť hlava, v spodnej časti chrbta sa môžu ozvať dokonca bolesti pre dehydratáciu obličiek. Hydratácia je dôležitá pre celý rad fyziologických procesov. Vedeli ste, že denne je ideálne vypiť približne 30 – 45 ml tekutín na 1 kg svojej váhy? Najmä v podobe čistej vody alebo nesladených čajov. Správny pitný režim telu pomáha odbúravať z tela toxické látky a pomôže vám zatočiť s jarnou únavou.

debata chyba
Viac na túto tému: #detoxikácia #detox #jarná očista