Prichádza nenápadne, nebolí, zabije ale tisícky seniorov. Aké sú príznaky? +10 tipov, ako sa tomuto ochoreniu vyhnúť

Alzheimerova choroba sa začína nenápadne a pomaly. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie patrí demencia Alzheimerovho typu medzi desať hlavných smrteľných ochorení, na Slovensku je ňou postihnutých približne 60-tisíc ľudí.

15.05.2024 06:00
žena, dôchodkyňa, pacient, demencia, alzheimer,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Alzheimer sa dá zachytiť včas, dôležité je spozorovať prvé príznaky "Ide o nenávratné poškodenie mozgových buniek a spojov medzi nimi. Doslova sa niektoré časti mozgu postupne zmenšujú. Sprvu sú poškodené len časti mozgu, kde sídli pamäť, neskôr môže byť postihnutý celý mozog. Pacient môže rozprávať, chodiť, jesť, vykonávať aj jednoduché činnosti, ale nechápe, čo sa s ním deje. Postupom choroby sú pacienti schopní robiť stále menej vecí. Nespoznávajú svojich najbližších, nevedia sa orientovať v dovtedy známom priestore, až sú úplne odkázaní na pomoc druhých,“ vysvetľuje neurologička Iveta Nikolová z Agel Clinic.

Varovné príznaky

Táto choroba sa však dá zachytiť včas. Medzi prvé varovné príznaky patrí zabúdanie nedávnych udalostí, mien, zhoršovanie pamäti či neschopnosť orientovať sa v čase a v známom priestore. "Niekedy to môže byť časté opakovane otázok, zmeny nálad a správania, nezáujem o seba, o hygienu alebo neporiadok v dovtedy upratanom byte. Na začiatku si to pacienti aj uvedomujú a snažia sa pred rodinou zamaskovať niektoré príznaky a pripisujú to únave, veku a stresu. Už vtedy by mala rodina alebo najbližší vedieť rozpoznať, že niečo nie je v poriadku,“ hovorí odborníčka. "Medzi takzvané rizikové faktory patrí ženské pohlavie, takisto vek, pretože výskyt Alzheimerovej choroby stúpa s vekom, patrí sem aj pozitívna rodinná anamnéza a genetická záťaž. Ďalším faktorom môžu byť úrazy hlavy spojené s bezvedomím, ochorenia mozgu spôsobené poruchou prekrvenia mozgu alebo dokonca vzdelanie – ľudia s nižším vzdelaním majú zvýšené riziko ochorenia.

Príčina choroby

Skutočná príčina Alzheimerovej choroby zostáva stále neznáma, aj napriek neustále prebiehajúcemu výskumu rôznych príčin. V súčasnosti ešte choroba nie je vyliečiteľná, lekári však majú k dispozícii lieky na zmiernenie priebehu ochorenia a zlepšenie kvality života postihnutých. "Čím skôr je choroba diagnostikovaná, tým skôr sa začne s liečbou. V priebehu Alzheimerovej choroby sa môžu u chorých objaviť aj ďalšie prejavy ako depresia, úzkosť, nepokoj, agresivita či nespavosť, takže liečba musí byť komplexná a musí zahŕňať aj tieto príznaky. V nemalej miere je dôležitá aj rehabilitačná liečba a podporná liečba, ktorá spočíva v špecifickom spôsobe komunikácie s chorým. Ide o prácu so spomienkami, hry s pamäťou, tanečnú terapiu a veľmi dôležité sú prechádzky,“ hovor Nikolová, ktorá tiež dodáva, že liečba je komplexná a vyžaduje multidisciplinárny prístup lekárov, teda neurológa, psychiatra, psychológov a liečebných pedagógov.

Pomoc rodiny

Väčšina pacientov žije doma po najdlhšie obdobie svojej choroby. Na začiatku ochorenia sú schopní byť aktívni v rámci denných povinností, po určitom čase však potrebujú každodennú pomoc. "Najlepšie je nechať chorého vo svojom prostredí, na ktoré je zvyknutý. Najdôležitejšie však je stále zapájať postihnutého do všetkých jednoduchých činností a dodržiavať denný režim. Je potrebné vychádzať z toho, aké fyzické schopnosti a zručnosti chorý ešte má. Aktivity, samozrejme, treba prispôsobiť štádiu ochorenia a schopností pacienta. Treba zachovať trpezlivosť, pokoj, povzbudzovať a chváliť každý úspech,“ vysvetľuje Iveta Nikolová.====== ====­==

<TL>10 tipov, ako predísť Alzheimerovej chorobe

Vedci túto chorobu skúmajú už desaťročia, výskum sa zameriava najmä rizikové faktory od vysokého krvného tlaku až po nedostatok pohybu. Zhodujú sa na jednej veci: dôležitá je prevencia, keďže účinný liek ešte neexistuje.

1. Precvičuj si mozog

Čím viac budete rozvíjať svoje kognitívne schopnosti, tým je pravdepodobnejšie, že znížite nástup demencie. Výskum publikovaný v časopise Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine poukazuje na kognitívny tréning ako na spôsob, akým si môže ktokoľvek zachovať tieto funkcie a zlepšiť niektoré aspekty pamäte. Hranie on-line hier založených na pamäťových zručnostiach môže zlepšiť pamäť a uvažovacie schopnosti, ako aj pomôcť vykonávať každodenné úlohy.

2. Hovorte druhým jazykom

Učenie sa nového jazyka môže pomôcť zlepšiť vaše kognitívne schopnosti a pomôcť udržať demenciu na uzde. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America uvádza, že celoživotný bilingvizmus môže zabrániť kognitívnemu poklesu a oddialiť nástup demencie. Glasgow Memory Clinic uvádza, že ľudia, ktorí sa učia nový jazyk, majú tendenciu mať neskôr nižšiu mieru demencie a problémov s pamäťou. Zdá sa, že učenie sa nového jazyka môže zvýšiť odolnosť mozgu, čo pomôže znížiť riziko demencie alebo dokonca oddialiť jej nástup.

3. Zmeňte jedálny lístok

Zdravé stravovanie môže v konečnom dôsledku chrániť mozog rovnako ako srdce. V súčasnosti existujú dve diéty, ktoré môžu byť najprospešnejšie na zníženie rizika demencie: DASH diéta a stredomorská diéta. Diéta DASH, alebo diétne prístupy na zastavenie hypertenzie, sa zameriava na konzumáciu väčšieho množstva zeleniny, celozrnných výrobkov, rýb, hydiny, fazule a rastlinných olejov. Podobne stredomorská strava odrádza od konzumácie červeného mäsa, namiesto toho uprednostňuje viac obilnín, ovocia, zeleniny, rýb a olivového oleja.

4. Pozor na hlavu

Úraz hlavy v ktorejkoľvek fáze života môže výrazne zvýšiť vaše riziko neskoršieho rozvoja demencie. Výskum ukázal, že dospelí s anamnézou stredne ťažkej mozgovej traumy mali dvojnásobné riziko rozvoja Alzheimerovej choroby v neskoršom veku v porovnaní s ich rovesníkmi bez traumy v anamnéze. U tých, ktorí mali v anamnéze ťažké traumatické poranenie mozgu, sa riziko rozvoja demencie viac ako štvornásobne zvýšilo. Chráňte si preto hlavu. Zamerajte sa na zníženie rizika pádu cvičením balančných cvičení a vytvorením bezpečnejšieho prostredia doma.

5. Stretnutia s priateľmi

Nedávny výskum ukázal dôvod, prečo osloviť priateľov a spojiť sa s nimi alebo nadviazať nové vzťahy so susedmi. Napríklad Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádzajú, že sociálna izolácia bola spojená s 50 % zvýšeným rizikom demencie okrem iných závažných zdravotných stavov. Ďalej výskum sledoval dospelých skoro tridsať rokov, aby zistili, ako môže životný štýl ovplyvniť starnutie vrátane kognitívnych schopností. Zistili, že tí, ktorí mali častý sociálny kontakt, boli vystavení nižšiemu stresu.

6. Hýbte sa

Alzheimerova choroba a iné typy demencie sú spojené s inými zdravotnými problémami, ako je napríklad vysoký krvný tlak. Najlepší spôsob, ako znížiť krvný tlak, znížiť riziko Alzheimerovej choroby, vaskulárnej demencie a iných komplikácií, je cvičenie. Nemusíte si vytvoriť prísny cvičebný program. V skutočnosti môže stačiť na zvýšenie prietoku krvi a kyslíka do mozgu len šnurovanie topánok a každodenná rýchla prechádzka po okolí.

7. Zbavte sa stresu

Akýkoľvek typ dlhotrvajúceho stresu má potenciál spôsobiť poškodenie nášho fyzického a emocionálneho zdravia. Skúste preto denne zhlboka dýchať, modliť sa alebo si viesť denník, aby ste znížili stres. Do svojho pravidelného rozvrhu môžete pridať aj meditáciu. Časopis Journal of Alzheimer's Disease uvádza, že použitie meditačnej techniky Kirtan Kriya môže pomôcť zlepšiť pamäť a znížiť riziko Alzheimerovej choroby.

8. Nefajčite

Fajčenie je už dlho spájané s vážnymi zdravotnými komplikáciami, od vysokého krvného tlaku až po zvýšené riziko rakoviny. Fajčenie však môže tiež výrazne zvýšiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby alebo vaskulárnej demencie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je takmer 14 % prípadov Alzheimerovej choroby na celom svete potenciálne pripísaných fajčeniu.

9. Sledujte svoj krvný tlak

Zdravotníci sa zhodujú v tom, že zdravé srdce sa spája so zdravým mozgom. Uistite sa, že vy a váš lekár sledujete krvný tlak a robíte všetko pre to, aby ste ho udržali na dobrých hodnotách. Užívajte predpísané lieky, jedzte dobre a pridajte do svojho pravidelného režimu každodenné cvičenie.

10. Komunita seniorov

Komunity seniorov vám uľahčia držať krok s vaším kognitívnym zdravím – a celkovým zdravím – oveľa jednoduchšie, ako keby ste žili sami doma. Výnimočné komunity ponúkajú viac než len možnosti socializácie, fitnes hodiny a zdravú výživu na každom kroku.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #pamäť #Alzheimerova choroba