Seniori v Trenčíne doplatili na nové triky podvodníkov

Vynaliezavosť špekulantov na seba nenechala dlho čakať. Po maskovaní sa za elektrikárov, plynárov, úradníkov či falošných policajtov si našli iný spôsob, ako pripraviť starších ľudí o stovky či tisícky eur. Obyvatelia Trenčína sa len nedávno stali obeťami podvodníkov, ktorí sa vydávali za robotníkov s cieľom vylákať od seniorov vysoké finančné sumy.

15.09.2019 06:00
muž, maska, podvodník Foto:
Cudzím ľuďom neprezrádzajte to, kde máte uložené peniaze, úspory a cennosti.
debata (2)

Dva prípady v krátkom čase za sebou. Seniori v Trenčíne začali veriť, že ich už podvodníci nedokážu ničím novým prekvapiť. Pri kontrole vody, plynu či elektriny si mohli overiť údaje o pracovníkovi vo firme, rovnako to platilo aj o údajných úradníkoch, ktorí mali od seniorov požadovať zaplatenie rôznych poplatkov. „Drzosť podvodníkov nepozná hranice a neštítia sa použiť akúkoľvek „fintu“ ako pripraviť starších ľudí o peniaze. Polícia v Trenčíne vyšetruje dva prípady, pri ktorých podvodníci skúsili niečo iné, ako telefonát od vnuka, ktorý potrebuje pomôcť,“ rozpráva pre Pravdu hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne mjr. Mgr. Pavol Kudlička.

Seniorka prišla o tisíc eur

Prvý prípad sa týka 75-ročnej ženy z Opatovej, miestnej časti Trenčína, ktorú oslovil muž nízkeho vzrastu oblečený v zeleno-oranžovej reflexnej bunde a ponúkol jej pomoc pri oprave poškodeného múru oplotenia pri jej rodinnom dome. Oslovená žena najskôr pomoc odmietla s tým, že nemá peniaze, ale neznámy muž sa ponúkol, že ju odvezie do banky a múrik jej opraví, len musí nakúpiť materiál. Seniorka, nič netušiac o zámeroch podvodníka, s návrhom súhlasila.

Skupina ľudí spočiatku natierala plot a múr okolo neho. Jednému z nich po výzve, aby si išli prepočítať peniaze za prácu dala obyvateľka Opatovej najskôr 400 eur. Muž však naliehal a vypýtal si ďalšie peniaze, aby mohli prácu dokončiť. Žena mu dala ešte 600 eur s tým, že prácu dokončia, keď sa vrátia z obedu. „Od vtedy nikoho zo svojich pomocníkov nevidela. Žena zistila, že naletela podvodníkom a prišla o 1000 eur. V tejto veci policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu podvod,“ pokračuje hovorca krajského riaditeľstva.

Nech vám nepomáha hocikto

Podobný trik s natieraním plotu a jeho opravou použili podvodníci ešte v jednom prípade. Pána Ľudovíta z Trenčína obrala až o 2300 eur pravdepodobne tá istá partia mužov. Polícia podrobným popisom podozrivých nedisponujeme. Podľa jej vyjadrení sa pravdepodobne pohybujú na nákladnom vozidle Iveco Daily červenej farby s evidenčným číslom Malaciek. V súčasnosti sú obidve trestné veci v štádiu vyšetrovania. Polícia aj teraz varuje seniorov, aby boli na pozore.

„Vyzývame najmä starších spoluobčanov, aby si poriadne rozmysleli komu zveria svoje peniaze pri opravách svojich príbytkov a ich okolia. Radšej požiadajte o pomoc a radu svojich príbuzných a nezverujte opravy svojich príbytkov náhodným okoloidúcim, ktorí sa tvária, že mám chcú pomôcť,“ uzatvára pre Pravdu Pavol Kudlička.

Na čo si dať ešte pozor?

Podľa polície je potrebné venovať zvýšenú pozornosť aj situáciám, ak vás telefonicky kontaktuje osoba, ktorá sa vydáva za príbuzného alebo ošetrujúceho lekára príbuzného a žiada o finančnú pomoc. V tejto súvislosti je nevyhnutné overiť si tieto skutočnosti. Riskantné je aj požičiavanie peňazí cudzím osobám, rozmieňanie alebo vydávanie peňazí neznámym ľuďom, ak tvrdia, že majú bankovku vyššej nominálnej hodnoty. Cudzím ľuďom neprezrádzajte to, kde máte uložené peniaze, úspory a cennosti.

Polícia varuje, aby ste telefonicky nikdy neposkytovali osobné údaje, ani údaje o finančných či rodinných pomeroch. Osoby vykonávajúce odpočty vody, plynu či elektriny sú povinné preukázať sa poverením spoločnosti na výkon odpočtov a na požiadanie aj občianskym preukazom. Podobne opatrne vystupujte aj voči osobám, ktoré tvrdia, že prišli vyúčtovať preplatok či nedoplatok. To isté platí aj o ľuďoch, ktorí sa tvária, že vám prišli vyplatiť výhru. V tejto súvislosti majte na pamäti, že žiadna spoločnosť nevypláca peňažné výhry v hotovosti prostredníctvom svojich zamestnancov či iných osôb.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #podvodníci #obete trestných činov