Predčasný dôchodok? Po splnení podmienok

Prišli ste krátko pred riadnym dôchodkom o prácu alebo vám zdravotný stav bráni v pracovnom výkone a uvažujete nad odchodom do predčasnej penzie? Musíte splniť podmienky: mať minimálne dva roky do riadnej penzie, dosiahnuť minimálnu sumu predčasného dôchodku.

22.09.2018 06:00
dôchodci, seniori, starí ľudia, dôchodky, Foto:
Žiadateľ o predčasný dôchodok sa musí vyrovnať s faktom, že odchodom do predčasného dôchodku stráca.
debata (2)

Od 1. júla sa na dohodu môže zamestnať aj predčasný penzista bez toho, aby mu Sociálna poisťovňa zastavila výplatu dôchodku. Ale len v prípade, že príjem z tejto dohody nepresiahne 200 eur mesačne. „Predčasní dôchodcovia môžu poberať svoj dôchodok a súčasne pracovať len vtedy, ak už majú dôchodok priznaný a zároveň môžu mať uzavretú len jednu dohodu s odvodovou výnimkou, pričom príjem z nej za kalendárny rok nesmie presiahnuť 2 400 eur,“ upozorňuje Sociálna poisťovňa. „Predčasný starobný dôchodok môže byť priznaný a vyplácaný len tomu poistencovi, ktorý nie je dôchodkovo poistený. Ak poistenec pracuje na dohodu, je z nej dôchodkovo poistený (neuplatnil si z nej odvodovú výnimku), predčasný dôchodok mu nemôže byť priznaný a vyplácaný, a to bez ohľadu na to, aký dosahuje príjem z tejto dohody. Uplatniť výnimku z platenia poistného z dohody si podľa zákona môže od júla len poistenec, ktorému už bol dôchodok priznaný, teda nie ešte len žiadateľ o dôchodok,“ píše sa v správe.

Ak bol poistencovi priznaný predčasný starobný dôchodok, bude pracovať napríklad na dve dohody, nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku mu zanikne a výplata dôchodku mu bude zastavená, a to aj vtedy, ak si z jednej dohody uplatní výnimku z platenia poistného. Z druhej dohody je totiž dôchodkovo poistený, preto zákon nedovoľuje, aby sa mu dôchodok ďalej vyplácal.

Žiadateľ o predčasný dôchodok sa musí vyrovnať s faktom, že odchodom do predčasného dôchodku stráca. Za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na výplatu predčasného dôchodku do dovŕšenia dôchodkového veku sa mu penzia bude krátiť o pol percenta. „To znamená, že ak poistenec o predčasný starobný dôchodok požiada presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, predčasný starobný dôchodok sa skráti o 12,5 %,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ak oň požiada napríklad presne rok pred dovŕšením dôchodkového veku, celkovo sa predčasný starobný dôchodok skráti o 6,5 %.

Predčasný starobný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku je však už starobným dôchodkom, o tejto skutočnosti sa rozhodnutie nevydáva ani sa neprepočítava suma dôchodku.

Nárok na tento dôchodok, po splnení zákonom stanovených podmienok, vzniká najskôr odo dňa podania žiadosti. O predčasný dôchodok a jeho výplatu tak nie je možné žiadať spätne. To znamená, že ak poistenec, ktorý spĺňa podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok napríklad od 3. decembra 2018 a žiadosť o tento dôchodok bude spisovať v pobočke Sociálnej poisťovne až 10. decembra 2018, môže o predčasný dôchodok požiadať najskôr od 10. decembra 2018 alebo od neskoršieho dátumu. Nemôže však o dôchodok požiadať spätne, teda napríklad od 3. decembra 2018.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #Dôchodcovia #seniori #dôchodky