Penzie 2019: Neskôr do dôchodku, ale aj vyššie penzie

Budúcich penzistov čaká od januára opäť neskorší odchod do penzie. K súčasným 62 rokom a 139 dňom pribudne ďalších 63 dní. Vyššie však budú aj novopriznané penzie a viac dôchodkov by sa malo zvyšovať podľa dôchodcovskej inflácie.

16.07.2018 11:09
dôchodca, dôchodok, senior, pár Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Už v decembri by malo viac ako 1,2 milióna slovenských penzistov dostať vianočný príspevok. „Je snahou ministerstva práce zlepšovať finančnú situáciu dôchodcov aj počas vianočných sviatkov, aj keď si to, prirodzene, vždy vyžaduje aj nemalé prostriedky z verejných zdrojov. Sme si vedomí toho, že obdobie vianočných sviatkov je spojené s vyššími finančnými výdavkami, čo má osobitný dosah na nízkopríjmových poberateľov dôchodku. Sme presvedčení o tom, že dôchodcovia s najnižšími dôchodkami si naďalej zaslúžia pozornosť a zvýšenie ich reálnych príjmov aj vďaka vianočnému príspevku. Mnohí z nich si už napríklad nemôžu zlepšovať príjem zamestnaním," konštatoval hovorca rezortu práce Michal Stuška. Dostať by ho mali všetci, ktorých penzia neprekročí sumu 572,40 eura. Penzistom, ktorí majú dôchodok do 410,14 eura, by sa mal vyplácať aj tzv. jednorazový príplatok v sume 12,74 eura.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom by tak opäť mala dosiahnuť 100 eur a majú mať na ňu nárok dôchodcovia, ktorých dôchodok by sa vyplácal do sumy 205,07 eura. Poberateľom dôchodkov od 205,06 do 572,40 eura mesačne bude patriť vianočný príspevok podľa vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 21,15 eura.

Dôchodkový vek sa v príslušnom kalendárnom roku posunie o presný počet dní, ktorý ustanovuje opatrením rezort práce vždy do konca októbra (pre nasledujúci rok). K referenčnému veku – v súčasnosti 62 rokov – sa v každom roku pripočíta príslušný počet dní. Tento rok dôchodkový vek stanovený na 62 rokov a 139 dní a platí pre poistencov narodených po 31. decembri 1955. Výnimkou sú poistenci, ktorým sa zachováva znížený dôchodkový vek. To znamená, že znížený dôchodkový vek poistencom, ktorí pracovali potrebný počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie, I. a/alebo II. kategórii funkcií, a ženám podľa počtu vychovaných detí sa aj naďalej zachováva. Od januára budúceho roka sa dôchodkový vek predĺži na 62 rokov a 202 dní.

Parlament vlani schválil novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej sa dôchodkové dávky zvyšujú o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov vykázané Štatistickým úradom SR, najmenej však o pevnú sumu určenú z 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku vykázanej Sociálnou poisťovňou k 30. júnu. Ku koncu mája bola dôchodcovská inflácia na úrovni 2,7 percenta, čo znamená, že viac penzistov bude mať dôchodok valorizovaný o dôchodcovskú infláciu.

Vyššie budú aj minimálne penzie. Životné minimum sa totiž zvýšilo o viac ako päť eur. Za 30 odpracovaných rokov dnes dostane penzista 271,30 eura, od januára 278,90, čo je zvýšenie o 7,60 eura. „Zvýšenie sa bude týkať všetkých dôchodcov, ktorí poberajú penziu zvýšenú na sumu minimálneho dôchodku. Sociálna poisťovňa k 1. januáru 2019 prehodnotí trvanie nároku na minimálny dôchodok z úradnej moci v súvislosti so zmenou životného minima od 1. 7. 2018. O prehodnotenie sumy minimálneho dôchodku penzisti nebudú musieť žiadať," informoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #seniori #odchod do dôchodku #dôchodkový vek