Prídem o peniaze, ak skrachuje dôchodková spoločnosť?

Otázky a odpovede o druhom pilieri.

20.09.2011 10:21
peniaze, bankovky, sporenie, úspory, euro, eurá Foto:
Ilustračné foto
debata

Čo sa stane v prípade, že dôchodková správcovská spoločnosť, v ktorej si sporím, skrachuje? Prídem o nasporené peniaze?

Peniaze v dôchodkových fondoch sú oddelené od majetku dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Prípadný krach dôchodkovej spoločnosti sa tak nijako nedotkne dôchodkových úspor jej klientov. Majetok sporiteľov by v takom prípade prešiel pod správu inej dôchodkovej spoločnosti.

Potrebujem peniaze na kúpu auta. Môžem si ich vybrať zo svojho dôchodkového účtu?

Vybrať nasporené peniaze z dôchodkového účtu nie je možné. Ľudia si v druhom pilieri sporia na to, aby si zabezpečili dôchodok počas staroby. To znamená, že k nasporeným peniazom sa dostanú až po dosiahnutí dôchodkového veku alebo po priznaní predčasného dôchodku.

Prišla som o zamestnanie. Musím to nahlásiť svojej dôchodkovej spoločnosti?

Stratu alebo zmenu zamestnania nie je nikto povinný hlásiť dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Zamestnávateľ vás odhlási z dôchodkového sporenia v Sociálnej poisťovni a tá prestane posielať peniaze do dôchodkovej spoločnosti. Len čo sa znovu zamestnáte, nový zamestnávateľ vás prihlási na sociálne poistenie a peniaze budú opäť pripisované na váš osobný dôchodkový účet.

Môžem do druhého piliera posielať aj viac peňazí, ako mi zamestnávateľ strháva zo mzdy?

Na osobný dôchodkový účet smeruje časť peňazí z odvodov, ktoré by inak zostali v Sociálnej poisťovni. Sporiteľ sa sám nemôže rozhodnúť, koľko si bude sporiť. Výška odvodov závisí od vašej mzdy. Takisto nemôžete sám posielať peniaze na osobný dôchodkový účet. V prípade, že si chcete sám sporiť na dôchodok, môžete využiť doplnkové dôchodkové sporenie, životné poistenie či iné produkty, ktoré slúžia ako sporenie na dôchodok.

Bývalý zamestnávateľ za mňa neplatil odvody. Znamená to, že na môj dôchodkový účet neprišli žiadne peniaze?

Zamestnávateľ je povinný za zamestnancov platiť odvody do Sociálnej poisťovne. Ak tak neurobí, Sociálna poisťovňa počká 45 dní a ak ani v tejto lehote zamestnávateľ neuhradí odvody, pošle do druhého piliera peniaze zo základného fondu garančného poistenia. Toto poistné bude potom vymáhať od vášho zamestnávateľa. Takže aj v prípade, že zamestnávateľ za vás neplatil odvody, Sociálna poisťovňa peniaze na váš dôchodkový účet posielala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba