Ako sa mám brániť pred zvýšením úroku na hypotéke?

Potreboval by som poradiť, od akej banky si mám zobrať hypotéku. Chcel by som si požičať na kúpu bytu 63-tisíc eur. Oslovil som viacero bánk, ktoré mi vypočítali, aký úrok by som platil. Lenže tento úrok mi zaručia len na isté obdobie. Môžu mi po skončení fixácie tento úrok zvýšiť bez toho, aby som s tým súhlasil? Čo ak si teraz zoberiem hypotéku od banky, ktorá mi dá najlepší úrok, no o pár rokov mi ho zvýši tak, že zaplatím viac, ako keby som si teraz vybral drahšiu banku? Budem sa môcť proti tomu nejako brániť? Čitateľ Juraj

10.09.2011 06:30
hypotéka, stavebné, sporenie, prenájom, nájom,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Banky si v zmluvách o úvere vyhradzujú právo vždy na konci fixácie úrokovej sadzby zmeniť jej výšku podľa situácie na finančných trhoch. V praxi to vyzerá tak, že banka na základe svojho rozhodnutia môže sadzbu zmeniť a túto zmenu klientovi oznámi pred ukončením fixácie.

Brániť sa proti tomu môžeme tak, že budeme mať svoju hypotéku pod kontrolou a to počas celej doby jej splatnosti. Inými slovami vždy na konci fixácie si porovnáme novú sadzbu, ktorú nám ponúkla naša banka s ponukami konkurenčných bánk. Sadzby konkurenčných bánk zistíme buď osobnou návštevou v pobočkách alebo na internete. Následne pokiaľ nájdeme na trhu výhodnejšiu ponuku, je potrebné zvážiť vyplatenie existujúcej hypotéky novou.

S vyplatením existujúcej hypotéky sú spojené aj dodatočné náklady (znalecký posudok, poplatky, kolky na katastri). Tieto náklady však dokáže prekryť už aj malý rozdiel na úrokovej sadzbe. Napríklad pri hypotéke vo výške 60-tisíc eur na 20 rokov dokáže už polpercentný rozdiel v úrokovej sadzbe ušetriť na úrokoch celkom viac ako 4 000 eur. Dodatočné náklady na vybavenie nového úveru by dosiahli orientačne 550 eur.

Pri výbere najvýhodnejšej banky človek nemá inú možnosť, ako sa rozhodovať na základe súčasnej situácie. To, čo bude o tri alebo päť rokov, dnes nikto s určitosťou nedokáže povedať. Preto rozhodnutie o výbere banky by malo v prvom rade vychádzať zo súčasných podmienok, ktoré banky ponúkajú.

Odpovedal Maroš Ovčarik, FinančnáHitpa­ráda.sk

debata chyba