Budúce penzie investori do akcií nedajú

Úspory ľudí v druhom pilieri sa zrejme výraznejšie nebudú zhodnocovať v akciách ani po vládnej reforme, ktorú tento týždeň prerokuje parlament. Pravicová koalícia pritom tvrdo kritizovala minulú vládu za to, že v druhom pilieri zastavila investície do rizikových, aj keď spravidla výnosnejších, akcií a dala prednosť dlhopisom. Vláda chce dôchodkovým správcovským spoločnostiam umožniť investovať do akcií, tie to však nemienia využiť.

04.09.2011 20:19 , aktualizované: 05.09.2011 12:02
Euro, peniaze, graf Foto:
Ilustračné foto
debata

,,Po uvoľnení investičných pravidiel bude vláda od nás chcieť, aby sme kupovali akcie v budúcich zmiešaných a akciových fondoch, to my ale robiť nebudeme," povedal Viktor Kouřil, podpredseda VÚB Generali Slovensko. DSS totiž vládu dlhodobo neúspešne upozorňujú na to, že vo fondoch ostanú konzervatívne orientovaní ľudia, ktorí nie sú ochotní znášať straty spôsobené investovaním do akcií. Približne 1,4 milióna ľudí tak stále nevie, ako sa budú investovať ich peniaze, určené na vyplácanie budúcich dôchodkov. Všetci sporitelia pritom už dnes v druhom pilieri majú viac ako 4,3 miliardy eur.

Reforma nemá podporu

Reforma druhého piliera zatiaľ nemá ani podporu všetkých koaličných poslancov. ,,Dohodli sme sa s ministerstvom práce, že pripravíme pozmeňovací návrh, ktorého zmysel spočíva v tom, aby ľudia o spôsobe vynakladania peňazí mohli rozhodovať sami," povedal poslanec Peter Zajac z OKS. Zatiaľ nevedel povedať, ako bude hlasovať, ak sa OKS nepodarí o svojom návrhu presvedčiť zvyšok koalície.

Viacerí ľudia preferujú pri úsporách na dôchodok skôr istotu. ,,Ak mám byť úprimný, radšej chcem mať na dôchodku isté peniaze, ako pre možnosť vyššieho zárobku riskovať prípadnú stratu," povedal Peter Popluhár, ktorý v hlavnom meste Slovenska pracuje ako vodič. Podobne nemá v investície na finančných trhoch dôveru ani vychovávateľka Zuzana Klieštiková. ,,Celé mi to príde veľmi neisté a neviem sa zbaviť pocitu, že na tom nakoniec zarobia len DSS," povedala.

Garancie zostanú v jednom fonde

Podľa predstáv súčasnej vlády je pre ľudí s takýmito názormi určený budúci dlhopisový fond. Práve v ňom totiž i naďalej budú musieť správcovia penzií doplácať vzniknuté straty z vlastných peňazí. Ľuďom sa teda nemôže stať, že z dlhopisového fondu nakoniec vyberú menej peňazí, ako do neho vložili. ,,Pri vstupe do druhého piliera som si zvolil vyvážený fond a prestúpiť z neho neplánujem. Aj tak, ak by to celé padlo, bude úplne jedno, v ktorom fonde mám peniaze," dodal Popluhár.

Takto bude podľa prieskumu DSS reagovať väčšina ľudí neochotných znášať prípadné straty z rizikových investícií. Pritom práve v dnešných vyvážených a rastových fondoch plánuje vláda zrušiť povinnosť doplácania vzniknutých strát a správcom penzií tak opäť umožní investovať do rizikových akcií.

Od tohto zámeru vládu neodrádzajú ani súčasné prepady na akciových trhoch. ,,Ak narážate na pokles hodnoty akcií, kto sleduje vývoj trhov, vie, že takéto poklesy boli aj v minulosti a nie zriedka, nasledovalo však obdobie výrazného zhodnotenia akcií," povedala hovorkyňa ministerstva práce Slavomíra Sélešová.

Akcie sú teraz ako kasíno

,,Keď chce niekto rizikovejšie investície a už dnes chodí do kasína, tak nech si pokojne investuje do akcií," povedal Vladimír Pikora, hlavný analytik Next Finance. Pri aktívnom riadení sa totiž manažéri snažia nakupovať akcie za čo najnižšie ceny a predávať ich čo najdrahšie. ,,Lenže ľudia nemajú žiadnu istotu, že sa im to naozaj podarí a vzniknutú stratu im už nikto nevráti," dodal Pikora. Aktuálne na predaji klesajúcich akcií pred možnou krízou prerobili fondy tretieho piliera. Konkrétne rastový fond ING Tatry-Sympatia sa za posledný mesiac prepadol o 8,84 percenta.

Pre umožnenie vyššieho zhodnocovania penzií vláda plánuje i zavedenie možnosti investovania do cenných kovov, ropy či podielových fondov nehnuteľností. ,,Keďže ide do veľkej miery o špekulatívne investovanie, malo by byť umožnené len v obmedzenej miere a pre ľudí s vyšším príjmom," povedal Peter Goliaš, riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba