Fondov v druhom pilieri bude zrejme až päť

Reforma druhého dôchodkového piliera, kde si na penzie sporí vyše 1,4 milióna Slovákov, sa onedlho v parlamente zrejme podstatne zmení. Súčasné tri fondy by nemali byť nahradené štyrmi, ale až piatimi fondmi. Navrhujú to predstavitelia všetkých šiestich dôchodkových správcovských spoločnosti a podporu ich návrhu nevylučujú koalícia ani opozícia. Okrem toho padajú návrhy, aby ľudia mohli budúce penzie zhodnocovať aj investíciami do zlata či iných komodít.

02.09.2011 12:01
sporenie, vklad, prasiatko, termínovaný,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Koalícii prekáža, že minulá vláda v čase krízy prakticky zastavila zhodnocovanie peňazí v akciách. Garancie chce zo súčasných troch fondov ponechať len v dlhopisovom. Ľudia vo vyváženom a rastovom fonde by o záruky proti stratám prišli. Správcovské spoločnosti však tvrdia, že ľudia sú konzervatívni a bez ich súhlasu do rizikových, aj keď dlhodobo väčšinou výnosnejších akcií, investovať nechcú. Popri štvrtom indexovom fonde tak chcú DSS-ky dať ľuďom na výber, aby časť peňazí dali do piateho plne akciového fondu. Akcie sú teraz na prahu ďalšej možnej svetovej krízy príležitosťou aj rizikom.

„Za najlepšie riešenie spoločne považujeme vznik piateho superakciového fondu,“ povedal Viktor Kouřil, podpredseda VÚB Generali Slovensko. „Ľudia by tak získali možnosť sami rozhodnúť, ako majú byť investované ich peniaze a konečne by to za nich nerobil štát,“ dodal Kouřil. Reforma druhého piliera totiž umožní sporiteľom rozdeliť mesačný príspevok medzi dva rozdielne fondy. „Časť peňazí by tak mohla byť investovaná v rizikovejších akciách a zvyšok konzervatívne napríklad v dlhopisovom fonde,“ dodal Kouřil.

Vláda zatiaľ nezaujala jednoznačný postoj k návrhu DSS-iek. „Ešte stále je priestor na diskusiu,“ povedala hovorkyňa ministerstva práce Slavomíra Sélešová. Najväčšia opozičná strana Smer by si presadenie takéhoto kompromisu vedela predstaviť. „Podporila by som také riešenie, ktoré by umožňovalo rozdelenie investícií medzi konzervatívny a akciový fond,“ povedala predchádzajúca ministerka práce Viera Tomanová (Smer). DSS-ky by však v prípade podpory ich kompromisu museli počítať s tým, že súčasná vláda by nemusela podporiť nimi navrhovanú výšku poplatkov v novom superakciovom fon­de.

K hľadaniu kompromisu správcov penzií prinútili úplne rozdielne názory na investovanie v druhom pilieri medzi koalíciou a opozíciou. Súčasná vláda podporuje, aby čo najviac ľudí investovalo peniaze do akcií, ktoré sú z historického hľadiska najvýnosnejšie. Opozičný Smer zas dlhodobo upozorňuje, že s investovaním do akcií sa spája vysoké riziko straty a sporitelia nemajú nijakú istotu, že pri odchode do dôchodku dostanú z druhého piliera viac, ako doň vložili.

Vláda dnes uvažuje, ako správcom penzií umožniť časť penzií investovať aj do komodít, drahých kovov či podielových fondov nehnuteľností. „Ide o rozširovanie možností investovania s cieľom dosiahnuť taký mix aktív, ktorý ľuďom v budúcnosti prinesie čo najväčšie výnosy,“ povedal Ľudovít Kaník, poslanec za SDKÚ. „Investovaním do drahých kovov v správnom čase môže dôchodková správcovská spoločnosť zabezpečiť sporiteľovi nielen uchovanie hodnoty úspor, ale aj ich zaujímavé zhodnocovanie,“ doplnila Sélešová.

Časť budúcich penzií by tak v budúcnosti mohla závisieť aj od investícií do zlata, ktoré je teraz mimoriadne kolísavé. „Pri aktívnom riadení budú konkrétne zisky závisieť od schopnosti manažérov lacno nakupovať komodity či akcie a predávať za čo najvyššie ceny,“ dodal Kaník. Hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora upozorňuje, že takto by na finančných trhoch chcel obchodovať každý investor. „Lenže mali sme aj prípady nositeľov Nobelových cien, ktorí takto nedokázali obchodovať,“ uzavrel Pikora.

Plánované zmeny v druhom pilieri

  • prípadné doplácanie strát zostane zachované len v budúcom dlhopisovom fonde
  • garancie budú zrušené v zmiešaných i akciových fondoch
  • DSS-ky otvorenie hovoria, že ani po zavedení zmien nebudú môcť investovať do akcií
  • riešenie vidia vo vytvorení piateho superakciového fon­du
  • vláda uvažuje aj nad zavedením možnosti investovania do komodít, drahých kovov a podielových fondov nehnuteľností
  • na vyplácanie dôchodku z druhého piliera bude potrebné sporiť len desať rokov
  • podmienka minimálneho času sporenia by mala byť v budúcnosti úplne zrušená
  • peniaze z druhého piliera nebudú vyplácané skôr ako po dosiahnutí dôchodkového veku

Zdroj: DSS

© Autorské práva vyhradené

debata chyba